Gele stelling op Markt in Diest verdwijnt na vier jaar eindelijk

De aanstootgevend lelijke gele stelling voor café De Jachthoorn op de Markt in Diest lijkt eindelijk te gaan verdwijnen. In november van dit jaar zal de opvallende constructie er vier jaar staan. Al die tijd is er geen steen op de werf die bewogen heeft, uitgezonderd wat puin dat af en toe nog naar beneden donderde. De stelling is wel al die tijd balk in het oog geweest van al wie het historische centrum van de Demerstad kwam bewonderen.

Schepen van lokale economie in Diest Maurits Vande Reyde kondigt nu echter op zijn Facebookpagina aan dat de eigenaar van het pand, dat is de Brouwerij Haacht, de instandhoudings- en renovatiewerken aan de voorgevel sneller gaat uitvoeren. In het voorjaar van 2023 zou de stelling dan weg kunnen. Het gebouw zal dan een nieuwe bestemming krijgen.

Het gebouw dateert uit de zestiende eeuw en is sedert 1943 beschermd als historisch monument. Precies die bescherming maakte dat het dossier uitblonk in traagzaamheid.
De oorspronkelijke naam van het historische monument is De Roos. In de 18de eeuw werd de gevel al eens heropgebouwd.

Geef een reactie