Unieke kunstwerken gevonden tijdens instandhoudingswerken Eustachiuskerk Zichem

Tijdens de instandhoudingswerken aan de Sint-Eustachiuskerk in Zichem zijn een aantal tot nu toe onbekende artistieke relicten uit een ver verleden naar boven gekomen. Dat laat burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes weten. Die vondst toont volgens de burgemeester aan dat de kerk intrinsiek een bijzonder hoge erfgoedwaarde heeft.
Volgens Inge Belis van Studio Roma gaat het om unieke vondsten. Tijdens het onderzoek van het pleisterwerk werden polychrome decoraties gevonden op de muren van het koor en een gotische tekst achter het koorgestoelte. Later werd ook nog een middeleeuwse schildering in een verborgen muurnis gevonden.

De instandhoudingswerken aan de kerk waren dringend nodig. Uit onderzoek bleek dat de samenhang van het metselwerk slecht is, waardoor de stabiliteit van het gebouw in het gedrang kan komen. Er werden eerst beveiligings- en consolidatiewerken uitgevoerd. Zo wordt de kerk onder andere gestabiliseerd door injectie van de gevels, loshangend pleisterwerk wordt verwijderd en muurschilderingen worden geconserveerd. Ook de altaren en het koorgestoelte worden opgeknapt. 

Leo Lemmens, penningmeester van de kerkfabriek van Sint-Eustachius, wil het publiek beter informeren over de gevonden kunstwerken. Tijdens de Torenfeesten die op 10 en 11 september in Zichem doorgaan, is een poster beschikbaar om uitleg te geven bij en foto’s te tonen van de werken in de kerk.

Foto’s: Instagrampagina stad Scherpenheuvel-Zichem

Geef een reactie