Oekraiense oorlogsvluchtelingen bedanken gastgezinnen in Diest met barbecue

Er was vorige zaterdag een opmerkelijk initiatief in de kleine zaal van het CC Den Amer in Diest. De Oekraïense oorlogsvluchtelingen die in Diest tijdelijk worden opgevangen bedankten de gastgezinnen waar ze verblijven voor die gastvrijheid met een barbecue. Dat gebeurde overigens in stijl. Oekraïners zijn fiere mensen. De 128 vluchtelingen die aanwezig waren liepen er stuk voor stuk netjes opgedirkt bij. Velen ook met een geel-blauwe vlag en bijna alle kinderen kregen een zelfgemaakt armband of een haarlintje aan in de Oekraïense kleuren.

128 aanwezigen, dat betekent ook dat ze er allemaal waren. Diest vangt momenteel exact 128 Oekraïners op. Het maximaal aantal tijdens de voorbije maanden was 136.

De barbecue werd een belangrijk sociaal gebeuren. Veel van deze mensen komen uit een traumatische situatie en voelen zich ontheemd. Ontmoeting kan helend zijn. En uiteraard was er muziek. Live muziek uit Oekraïne met Kateryna, Arkadii en Valerii. Die mensen hadden overigens een probleem. Optreden met veel plezier maar er moest ook gerepeteerd worden en er was niet meteen een repetitieruimte beschikbaar. Dat werd echter snel opgelost door Guy Swinnen. Die stelde zijn repetitieruimte bij hem thuis ter beschikking.

Er was overigens niet alleen livemuziek. De zaak werd opmerkelijk professioneel in mekaar gemixt door DJ Joy Krokodeel. Zijn echte naam is Anton maar in Oekraïne noemde iedereen hem Joy, vertelde hij. Het verhaal van DJ Joy is opmerkelijk. De man heeft hoorbaar zeer veel talent en hij speelde in zijn land in de meest hippe trendy clubs. Toen covid kwam gingen die clubs dicht. Joy zocht een alternatief op een cruiseschip waar hij meer dan 200 dagen plaatjes mixte. Dat schip bracht hem ook in België. Hij bezocht Brugge en werd instant verliefd op de stad. Een paar dagen voor zijn contract op het schip eindigde vonden de Russen het nodig om Oekraïne binnen te vallen. DJ Joy kon niet meer naar huis en kwam uiteindelijk vrij recent in België terecht. De man zit nu een beetje tussen schip en wal. Hij wil graag snel aan de slag maar dat enkel als hij een vaste verblijfplaats heeft. Dat is pas mogelijk als hij zijn voorlopige erkenning als oorlogsvluchteling heeft en dat sleept aan. DJ Joy is typisch een figuur met veel talent en veel goesting om zich nuttig te maken. Maar de bureaucratie verhindert dat momenteel.

Dat de mensen in de Oekraïense gemeenschap zich snel nuttig willen maken wordt overigens duidelijk in Diest zelf. Oksana Grytsenko en Alina Kravchenko, twee dames die ervoor zorgden dat de barbecue bijzonder strak georganiseerd verliep, zijn voltijds aan de slag in het OCMW van Diest. Oksana Grytsenko is overigens niet de eerste de beste. Zij was voor de oorlog een van organisatoren van de presidentiële ontmoetingen. Een dame met pit en talent.

2 comments

Geef een reactie