Gasthuisapotheek is nieuw erfgoedpareltje in Aarschot

Met de Sint-Rochus verlichting kon je er al even een kijkje door de vensters nemen en dat zag er al bijzonder fraai uit. De Gasthuiskapel in Aarschot is piekfijn gerestaureerd. Op zondag 4 september opende burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten de apotheek ook officieel. Dat gebeurde in stijl, op een manier die past bij het belang van dat bijzondere monument.

Opening in stijl

De locatie nodigt ook uit om dingen in stijl te doen. Het binnenplein van het Gasthuis heeft een zuiders romantisch karakter. Goed bekeken om daar meteen ook een trio topmuzikanten neer te poten die het Franse chanson een moderne twist geven. Laïla Amezian heeft Marokkaanse roots maar ze is geboren in Antwerpen. Haar stem kan dat specifieke genre perfect aan en af en toe hoor je accenten die naar Fado en soul neigen. Een breed spectrum dus. Ze staat ook met bijzonder veel stijl op het podium. Zoveel klasse heeft een straf tegengewicht nodig. Gitarist Dirk Naessens en contrabassist Jan Ieven garanderen dat evenwicht. French Kiss Trio was een gesmaakte keuze.

Burgemeester Gwendolyn Rutten nam het daarna over. De burgemeester van Aarschot heeft een opleiding als gids voltooid en dat was te merken in haar speech. Ze kwam met details die je wel wil weten maar die je toch vooral verwacht tijdens een rondleiding door dit mooie stukje erfgoed. Uitnodigend dus. Gwendolyn Rutten benadrukte verder dat de apotheek als museum zal dienen maar het gebouw krijgt ook een praktische functie. De gasthuisapotheek is namelijk rolstoelvriendelijk en heeft een toegang tot de ruimtes van het cultuurcentrum waar de voorstellingen plaats vinden. Er wordt een ticket- en inkombalie ingericht voor andersvalide mensen.

Aanleg van de kruidentuin

De burgemeester verklapte verder dat het werk niet helemaal af is. Het gebouw en de inboedel mogen dan al gerestaureerd zijn maar bij zo’n historische apotheek hoort ook een kruidentuin. En daar maakt het stadsbestuur van Aarschot momenteel werk van.

Na Gwendolyn Rutten gaf architect Geert Teirlinck duiding bij het technisch aspect van de restauratie. Gouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren was aanwezig en ook de schepenen Bert Van Der Auwera, Annick Geyskens, Stef Van Calster en de gemeenteraadsleden Isabelle Dehond, Nico Creces en Mattias Paglialunga kwamen de inhuldiging bijwonen.

Lange adem

De restauratie van de apotheek is overigens een werk van bijzonder lange adem geweest. Tot 1978 was het gebouw eigendom van de Grauwzusters. Het OCMW nam het op dat moment over en de bestemming als apotheek bleef tot in 1994 behouden. Daarna werd de lokalen gebruikt als stapelruimte. Pas in 2009 zag men in dat de apotheek een bijzonder staaltje van immaterieel maar deels ook materieel erfgoed was. Dergelijke vrij complexe dossiers verdwalen vaak in een administratieve molen van goedkeuringen en toekenning van fondsen. Pas in 2021 startten de restauratiewerken. Vlaanderen ondersteunde het project met een subsidie van 87.004 euro. Architectenvennootschap Atran en aannemer Renotec hebben er ondertussen voor gezorgd dat Aarschot er een erfgoedpareltje bij kreeg. In de mate van het mogelijke kreeg de apotheek haar charmante 18de eeuwse karakter terug. Als je in de buurt bent loont het zeker de moeite om even binnen te gluren.

Geef een reactie