Zeven Bouvierkennels zetten bedreigd levend erfgoed in de spots

Augustus 2022 was een hectische maand waarin het woord knaldrang helemaal tot zijn recht kwam. We blikken met veel plezier nog even terug op een opvallende activiteit die we vorig jaar al leerden kennen. Op het terrein van hondenvereniging De Blaffers in Rillaar verzamelden op 15 augustus zo’n 150 Bouviers en hun entourage. Er wordt weinig ruchtbaarheid gegeven aan dat event maar de sfeer tijdens die Bouvierdag is opvallend. De Bouvier is een imposant maar erg zachtaardig hondenras. Dat laatste geldt ook voor de hondenbaasjes. Er wordt veel geknuffeld en gedold met de harige kolossen. De honden worden behandeld met respect, waardigheid en duidelijkheid. Het ganse event straalt diezelfde gemoedelijkheid uit. Iedereen praat met iedereen. Er is geen competitiedrang maar vooral de bekommernis om de honden een zo correct mogelijk kader te geven.

Bouviers waren een tijdlang een bedreigd hondenras. De raszuivere soort komt steeds minder voor, onder meer door inteelt. Daar kwam echter verandering in. Onder meer door initiatieven zoals dat in Rillaar. De Bouvierdag is een initiatief van zeven hondenkennels. De organisatoren willen de de “Bouvier des Flandres” promoten met een combinatie van een keuring op uiterlijk en een demonstatie met pakwerk. Maar de Bouvierdag is vooral een sociaal gebeuren waar de fans van dit bedreigd levend erfgoed met mekaar in contact kunnen komen.

Volgens Eddy Keuninckx van hondenkennel Van den Nodenbergh in Diest zijn Bouviers nog pure honden met een ontzettend lief karakter. Elke Bouvier heeft een apart karakter. Hij is ook een hond die zelf beslissingen kan nemen zonder dat daar een opleiding aan vooraf is geweest. Eddy waarschuwt wel dat Bouviers niet echt geschikt zijn voor iemand die niet gewend is om met honden te werken. Hij moet resoluut en kordaat worden behandeld. Wit is wit en zwart is zwart. Grijs bestaat niet. Wat eens mag, dat mag altijd, wat niet mag dat mag dan ook nooit. Dat is dan duidelijk voor de Bouvier en hij kan daar dan ook goed mee overweg en legt zich daar zonder problemen bij neer.

De vacht van Bouvier vraagt het nodige onderhoud. Regelmatig borstelen en om de drie maanden een knip- of scheerbeurt. Dit is wel nodig anders gaat de vacht klitten en is scheren de enige optie. Hij heeft een zogenaamde dubbele vacht.

De Bouvierdag in Rillaar was een gezamenlijk initiatief van de volgende Bouvierkennels:

4 comments

  • Geweldige honden!! 🥰😍 Love thema 💕

  • De Troeye Angélique

    Helemaal juist onze Bouvier van 3.5 jaar is een pracht van een hond. Zo lief luistert en maakt ons ooooh zo blij onze vrienden houden ook van hem. Is lief met andere honden en met kinderen. Zijn vacht vraagt onderhoud maar je vind ook geen haartje in huis. Echt de perfecte familiale hond. Een buurvrouw heeft ook een Bouvier van 3jaar als zij de onze gezien en gekend heeft wou zij ook een zij is er ook heel blij mee de mannen komen goed overeen.
    Wij waren samen op de Bouvier dag in Rilaar en hebben er van genoten.

  • Was toen een fijne dag om al de boefjes te zien op naar volgend jaar

Geef een reactie