Sociale ontmoeting centraal in uitslag 2de ronde van buurtbudget in Diest

De stemfase van het #DiestDurft-buurtbudget is afgerond. Zowel in Deurne als in Webbekom kozen inwoners van Diest voor een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Een Wonder-Wei voor Webbekom en een Open Hamelterre voor Deurne: de inwoners van Diest hebben gekozen welk project ze in die dorpskernen willen realiseren met het #DiestDurft-buurtbudget. Alle inwoners van Diest ouder dan 12 jaar konden drie stemmen uitbrengen in juli en augustus. In totaal werd er bijna 1000 keer gestemd. Beide projecten krijgen 50.000 euro van de stad. Schepen van Financiën Maurits Vande Reyde legt uit dat de inwoners met het buurtbudget zelf beslissen over het gebruik van een deel van hun belastinggeld.

Ontmoeting

In Webbekom wordt de voormalige chiroweide achter de kerk een groene ontmoetingsplaats voor alle leeftijden, met onder meer plaats om te spelen en een veld om te picknicken. Ook de Hamelterre in Deurne moet een plek worden om samen te komen, met een overdekte picknickplaats en aandacht voor avontuurlijk spelen.

Schepen van Dorpsontwikkeling Monique De Dobbeleer is tevreden dat de inwoners zowel in Webbekom als in Deurne gekozen hebben voor ontmoeting.

Alle ingediende projecten waren voorstellen van inwoners. De bedoeling is dat de indieners zelf zorgen voor de realisatie van het project, met ondersteuning van de stad.

Buurtbudget 2021

In februari 2021 startte het stadsbestuur van Diest de campagne om een buurtbudget van 300.000 euro ter beschikking te stellen, verdeeld over de verschillende dorpskernen. Schaffen was in 2021 als eerste aan de beurt. Daar kon een picknickplaats aan het Oosterlindeveld de meeste mensen overtuigen. De subsidieovereenkomst met de projectontwikkelaars is intussen goedgekeurd. De initiatiefnemers van de ontmoetingsplek in Vleugt – dat vorig jaar de tweede plaats behaalde – zijn voor de ontwikkeling van hun project in overleg met LEADER, een programma voor plattelandsontwikkeling.

Volgend jaar volgen Kaggevinne en centrum Diest. Als laatste komt Molenstede aan de beurt in 2024.

Einduitslag Deurne

ProjectAantal stemmen
Open Hamelterre217
Project ‘DIGI-LoCo’133
Zitbanken 3-bekenwandeling80
Skateramp aan SOK71
Opwaardering speeltuintje Pannehoeve-Valkhoeve42
Verlicht het ‘t paadje41
Mobiele feesttrailer25
Street art Deurne23

Einduitslag Webbekom

ProjectAantal stemmen
Webbekomse-Wonder-Wei267
Brandveilig Webbekom36
Vergroening van de invalsweg Oude Baan35

Geef een reactie