Fruitbedrijf Vanhellemont wil appelteelt drastisch afbouwen

De perenoogst is recent op gang gekomen en ook de appeloogst kan binnen enkele dagen starten. Fruitteler Mario Vanhellemont is een grote speler in onze regio. De landbouwondernemer uit Meensel-Kiezegem heeft 18 hectare appelen en 36 hectare peren staan. Dat was ooit andersom en Mario Vanhellemont denkt er aan om het aandeel appelen nog af te bouwen. De prijs voor appelen is gekelderd omdat Rusland als afzetmarkt is weg gevallen door de oorlog in Oekraïne. Dat geldt niet alleen voor de versgeplukte vruchten. Ook de appelen van vorig jaar die nog in de frigo’s liggen worden tegen dumpingprijzen verkocht. Die prijs is lager dan de kosten om ze te bewaren en dus denken een aantal telers eraan om hun voorraad te vernietigen.

Mario Vanhellemont is niet de enige teler die zijn strategie bijstelt. Op de gespecialiseerde website VILT toont hij dat met duidelijke cijfers aan. Volgens Vanhellemont werd in 2008 in Vlaanderen nog 7.307 hectare appels geteeld, nu bedraagt het areaal nog maar 4.800. België levert daarmee amper één procent van de Europese productie.

De situatie wordt nog erger gemaakt door de import van goedkope appelen uit Polen. Die zijn duidelijk van minder kwaliteit en ze werden tot voor de Oekraïense oorlog massaal geëxporteerd naar Rusland. Die ganse voorraad komt nu naar Europa waardoor het aanbod extra toeneemt. Maar ook in de rest van West-Europa wordt een goede appeloogst verwacht. Dat zet de prijs verder onder druk.

De Boerenbond pleit ervoor om de Belgische appel meer zichtbaarheid te geven in de supermarkten. Mario Vanhellemont gaat mee in dat voorstel maar hij denkt niet dat die ingreep voldoende is om het probleem op te lossen. Hij denkt eraan om andere soorten appels te gaan telen en deels ook over te schakelen naar kersen en pruimen. Mario Vanhellemont ontwikkelde ook een eigen productenlijn op basis van fruit en dat is een groot succes. Het gaat dan onder meer over appeljenever, fruitsappen, bieren en een confituurlijn.

Geef een reactie