KVC Westerlo wordt partner van UiTPAS de Merode!

Het intergemeentelijke samenwerkingsverband Cultuurregio de Merode verenigt momenteel de gemeenten Scherpenheuvel-Zichem, Westerlo, Hulshout en Tessenderlo. Het was oorspronkelijk de bedoeling om die werking over de negen gemeenten van het Merodeproject te ontwikkelen maar Aarschot, Diest, Herselt, Hulshout en Laakdal haakten om diverse redenen af.

De werking van Cultuurregio de Merode spitst zich voorlopig vooral toe op de ontwikkeling van de UITPAS de Merode. Dat concept werd einde april 2022 in de markt gezet.

Spaarkaart met een sterk sociaal accent

UiTPAS is een spaar- en voordelenkaart. Je kan er punten mee sparen wanneer je deelneemt aan cultuur, sport of andere vrijetijdsactiviteiten. Die UiTPAS-punten kan je vervolgens omruilen voor gratis tickets, een korting of een tof cadeautje.
UiTPAS heeft ook een sterke sociale dimensie. Het systeem geeft op een niet-stigmatiserende manier korting aan mensen in kansarmoede zodat ook zij kunnen deelnemen aan culturele activiteiten. De UiTPAS voor kansengroepen ziet er hetzelfde uit als de reguliere UITPAS maar geeft de houders ervan een substantiële korting. Die korting bedraagt standaard 80% op de prijs voor deelname aan cultuur en vrijetijd.
De inwoners uit de vier gemeenten van Cultuurregio de Merode kunnen een eigen UITPAS de Merode kopen voor 5 euro. In ruil krijgen zij een aantal welkomvoordelen. Jongeren onder de 18 jaar betalen slechts 3 euro en indien je voldoet aan de voorwaarden kan je de UITPAS de Merode ook verkrijgen aan kansentarief voor 1 euro.

KVC Westerlo stapt in, sociale component zowel voor tickets als voor lidmaatschap

Vandaag kondigt KVC Westerlo aan dat ze mee in dat project stappen. Dat is opmerkelijk. Voetbal, zeker op hoger niveau, heeft al langer een reputatie van ontoegankelijkheid. KVC Westerlo maakt het door dit initiatief mogelijk voor kansengroepen om naar het voetbal te komen kijken. Tegelijkertijd krijgen jongeren uit die kansengroepen de mogelijkheid om aan te sluiten bij de club en zo eventueel hun talent te tonen. Alle andere UITPAS-leden sparen punten als ze naar een wedstrijd komen en dat levert dan weer gratis tickets en kortingen op.

Mensen met een UiTPAS aan kansentarief zullen 80% korting krijgen wanneer ze komen kijken naar de wedstrijden. Kinderen van mensen in kansarmoede krijgen via hun UiTPAS 80% korting op het lidgeld als ze bij KVC Westerlo willen komen spelen! Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij de gezamenlijke inspanning van de club en de gemeenten: KVC Westerlo derft 40% van de inkomsten, de gemeente past 40% bij.

In Turkse handen

KVC Westerlo speelde dit seizoen kampioen in 1B en stijgt dus naar de hoogste afdeling in het Belgisch voetbal. De club werd in 2019 overgenomen door de Turkse industrieel Oktay Ercan. Die maakte fortuin als producent van militaire kledij. Er waren initieel nogal wat bedenkingen bij de overname, vooral omdat bepaalde figuren die erbij betrokken waren niet bepaald onbesproken waren. Uiteindelijk knipte Ercan de banden met die mensen door. Hij zette 17,3 miljoen euro aan financiële voorschotten om in kapitaal en gaf daarmee KVC Westerlo de levenslijn die de club dringend nodig had. Oktay Ercan ontwikkelde ondertussen een ambitieus maar realistisch groeiplan op voor Westerlo. Dat moet de club tegen 2024 te verankeren in de Jupiler Pro League. In dat plan vallen twee elementen zeer sterk op. Ercan wil de familiale sfeer van Westel behouden en hij benadrukt zeer sterk de sociale component. Bij deze maakt de club die voorlopig ook helemaal waar.

Oktay Ercan kocht ondertussen een leuk optrekje in het groene Tongerlo. Hij vliegt regelmatig over naar België om daar gasten te ontvangen. De industrieel heeft ook belangen in andere voetbalclubs. Hij is ondervoorzitter bij de Turkse tweedeklasser Boluspor en is aandeelhouder in het Bosnische NK Celik en het Macedonische FC Shkupi.

De dagelijkse leiding van KVC Westerlo is in handen van manager-makelaar Hasan Cetinkaya. Die was eerder 10 jaar lang de man die de transfers deed bij de Turkse topclub Fenerbahçe. Hij kent dus het klappen van de zweep op het hoogste niveau.

Geef een reactie