Kunstenparcours start met Hard Times door 10 koperblazers en een mobiele beiaard

Vanavond, zaterdag 30 april, start het Kunstenparcours “Not That Kind of Doctors” in Diest. Dat gebeurt met de onthulling van een nieuw kunstwerk, Dieu Fleuve van de internationaal zeer hoog gereputeerde kunstenaar Johan Tahon.

Bij de opening van een kunstenparcours hoort uiteraard een stevige streep muziek en dat belooft iets heel speciaals te worden.
Dirigent Rik Ghesquière legt hieronder uit wat je kan verwachten maar je kan ook verder lezen na het filmpje.

The Art of Brass is een tienkoppig gezelschap van koperblazers die samenspelen met een mobiele beiaard. De crême de la crême de la crême, noemt dirigent Rik Ghesquière het zelf.
En ook de beiaard is niet zomaar een beiaard overigens. Er was een tientonner nodig om het monumentale instrument op de kaai in Diest te krijgen. Carl Van Eyndhoven hamert op de snaren van het gevaarte. Hij is de stadsbeiaardier in Mol en in Tilburg en hij geeft ook beiaardlessen aan de LUCA School of Arts.

Het repertoire dat The Art of Brass brengt is erg divers. Händel en Griech staan op de playlist maar ook bijvoorbeeld West Side Story van Bernstein.

Hard Times

Dirigent Rik Ghesquière heeft overigens nog een paar verrassingen in de muzikale mouw zitten. Beiaardier Carl Van Eyndhoven heeft alle arrangementen gemaakt en hij schreef speciaal voor de opening een Valeriussuite met uitsluitend Nederlandse volksliederen. Daarmee legt hij de link naar de positie van Diest als oranjestad. De uitsmijter komt zo mogelijk nog iets korter bij huis. Zonder te weten dat het al eens eerder vertoond werd, heeft Van Eyndhoven Hard Times van The Scabs bewerkt voor brassband en beiaard. Die klassieker uit de popmuziek kwam ook vorig jaar al op de playlist van de beiaard in de Sint-Sulpitiustoren. Een lekker snoepje als opstapje naar een mooie maand vol kunst en cultuur in Diest.

Wij brengen vanaf zondag 1 mei het Kunstenparcours Not My Kind Of Doctors uitgebreid in de aandacht op een speciaal daarvoor opgezette foto- en filmpagina in Plezant Hageland. Zeker blijven volgen.

Geef een reactie