Toeristisch seizoen in Het Vinne opent op 1 april

Het toeristisch seizoen in provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw gaat op 1 april van start. In het domein is een nagelnieuw speellandschap geïnstalleerd. Er zijn ook aangepaste fietsen voor mensen met een beperking en voor de hoeve werd een zitelement aangebracht.

Het nieuwe speellandschap kan volop gebruikt worde, ook al is de infrastructuur niet helemaal compleet. Er wordt nog een paviljoen gebouwd waar bezoekers terecht kunnen voor meer info over de provinciedomeinen en waar ze ook kunnen schuilen tegen regen en zon.

De twee nieuwe aangepaste fietsen maken het mogelijk dat mensen met een fysieke of mentale beperking, samen met hun begeleider, de fietsroutes in de streek kunnen ontdekken.

Het zitelement is een houten constructie waar je met meerdere mensen samen al zittend, liggend, hangend, spelend kunt genieten van het uitzicht over het Vinnemeer. Het zitelement is rolstoeltoegankelijk.
Verder worden de houten rustbanken in het domein vernieuwd. De banken zijn gemaakt door de leerlingen van hout- en metaalbewerking van de provinciale school PISO uit Tienen. De oude banken rond de hoeve werden reeds vervangen. Voor de banken rond het meer gebeurt dit in de loop van april.

Na twee jaar van natuurwerken kan je in het domein ook opnieuw genieten van het mooie uitzicht over de uitgestrekte waterpartij en de zeldzame broedvogels.

Het Vinne organiseert dit jaar ook opnieuw een uitgebreid animatieprogramma. Dat kan je permanent consulteren op onze pagina Uit uw kot.

Een greep uit het actuele aanbod:

  • Op 22 april vindt de eerste Vinnemarkt van het jaar plaats op de binnenkoer van de hoeve. Tijdens de zomer kan men er elke derde vrijdag van de maand een bezoek brengen aan deze kortketenmarkt.
  • Op 22 mei neemt Het Vinne deel aan de Archeologiedagen. Onderzoek en opgravingen wijzen erop dat de omgeving van het meer vele eeuwen gebruikt worden door de mens. Er zijn dan themawandelingen, workshops en men kan er nederzettingen van jager- verzamelaars en uit de middeleeuwen bezoeken.
  • Op 5 juni is het Zoemmmfestival terug van weggeweest. Die dag zijn er workshops en spelen rond bijen en insecten. Men kan in het pinksterweekend ook uitzonderlijk overnachten en genieten van de zonsopgang boven het mooiste natuurlijke meer van Vlaanderen.
  • Rond de Vinnehoeve kan je tijdens de zomermaanden deelnemen aan de jaarlijkse zomerzoektocht ‘schatten van vlieg’, maar ook het Olympisch pad, de opdrachten voor families rond het meer ‘Buitenbijtanken’ en tal van ander spel en avontuurplezier zijn beschikbaar. Voor families zijn er op zondag opnieuw de activiteiten “Wat een gezoem?” in het bijendorp en “Wat zit er in mijn netje?” aan de educatieve poel.

Geef een reactie