Stadsbestuur zoekt uitbater voor horecapop-up in domein Schoonhoven

Het stadsbestuur van Aarschot kocht vorig jaar het receratiedomein Schoonhoven aan. Die site is 16 hectare groot en deels volgebouwd met vaak kitscherig aangeklede weekendverblijven, zoals die in de tweede helft van de vorige eeuw overal werden neergepoot in de bossen van het Hageland. Weekendverblijven is overigens een relatieve benaming. Een aantal van die houten constructies werden uiteindelijk permanent bewoond.
Het was ook de periode waarin de werkende mens wat meer vrije tijd werd gegund. Daar werd handig op ingespeeld met de bouw van openluchtzwembaden en de aanleg van stranden en visvijvers. De Halve Maan in Diest en Schoonhoven in Aarschot zijn daar voorbeelden van.

Schoonhoven bleef decennialand in privé handen. Vorig jaar bereikten het stadsbestuur van Aarschot en de familie Thuysmans een akkoord over de verkoop van het domein. Het stadsbestuur betaalt 2,5 miljoen euro voor die aankoop en krijgt daarvoor een site in handen met bijzonder veel potentieel die ook aanschurkt tegen de stadsrand.

Wat er exact mee gaat gebeuren is voorlopig gevat in oneliners. De inwoners van de stad mogen die bestemming mee bepalen maar het zal uiteindelijk de natuur zijn die de grote winnaar wordt.

De stadsdiensten zijn ondertussen bezig met de afbraak van de weekendverblijven. Eén constructie blijft voorlopig overeind. Op de oever van de gigantische visvijver staat een taverne-restaurant. De binneninrichting is gedateerd maar nog intact. Kickertafel, toppenbiljart, goedwerkende tapinstallatie en een uitgeruste keuken waar een stevige snack kan bereid worden, het staat allemaal klaar om gebruikt te worden. In het café zijn zestig zitplaatsen, in het zaalgedeelte zijn er nog eens honderd.

Het stadsbestuur wil die horeca-inrichting tijdelijk weer openen onder de vorm van een pop-up. Die kan opstarten vanaf 1 juli 2022 en duurt minimaal drie maanden en maximaal twee jaar.

Na de opruiming van de constructies die er nu nog staan, zal het domein een grondige transformatie ondergaan maar ook in die tussenperiode heeft de site heel wat troeven te bieden. Het stadsbestuur zal in eerste instantie de trage wegen naar het domein, die door wandelaars en fietsers kunnen gebruikt worden, open stellen. Schoonhoven ligt ideaal als uitvalsbasis naar onder meer de Demerbroeken. Op het domein zelf kan je nu al mooie wandelingen maken omdat grote delen ervan uit relatief ongerepte maar vaak onbekende natuur bestaan. De horeca-infrastructuur grenst aan een grote visvijver die nog steeds gebruikt wordt door een visclub.

Ondernemers met een briljant idee voor de uitbating van de zaak kunnen deelnemen aan een infosessie. Die worden georganiseerd op dinsdag 8 maart om 19 uur en zaterdag 12 maart om 15 uur. Tijdens de infosessie kan je kennismaken met de horecazaak en verkrijg je meer informatie over de voorwaarden, selectieprocedure en het in te dienen dossier voor je kandidatuur. De kandidaturen moeten uiterlijk op 25 april 2022 ingediend worden. De selectie van de kandidaten gebeurt op basis van vooraf bepaalde criteria.

Je kan hier inschrijven voor een infosessie

Voor meer informatie kan je ook mailen naar  lokale-economie@aarschot.be.

Geef een reactie