Dwars door het Hageland op zaterdag 11 juni opnieuw met heren en dameswedstrijd

De nieuwe datum van Dwars door het Hageland is bekend gemaakt. De epische wedstrijd die zich langs de mooiste plekjes in onze regio slingert, vindt dit jaar plaats op zaterdag 11 juni. De bekendmaking gebeurde als onderdeel van de voorstelling van het regelmatigheidscriterium Exterioo Cycling Cup. Dat is de nieuwe naam van het vroegere Bingoal Cycling Cup. Exterioo is het vroegere Overstock Garden, een bedrijf dat tuinmeubelen verkoopt via een vrij uitgebreide keten van winkels in België en Nederland. Met de naamsverandering gaat die keten op zoek naar een ander profiel. Ze willen af van het imago dat ze vooral overstocks verkopen en profileren zich nu als verkoper van tuinmeubilair tegen aantrekkelijke prijzen. (onderaan dit artikel lees je meer over de structuur van Exterioo)

Twee Nederlandse manches

Exterioo is niet enkel actief in België maar heeft ook een belangrijke Nederlandse tak. Dat vertaalt zich ook in het aantal wedstrijden die onderdeel zijn van de Exterioo Cycling Cup. Er komen namelijk twee wedstrijden bij in Nederland. De Ronde van Drenthe wordt gereden op zondag 13 maart en Veenendaal-Veenendaal staat op zaterdag 21 mei op de kalender.

Concept pas later bekend

Over het specifieke concept van Dwars door het Hageland is er momenteel nog niet veel bekend. Organisator Nick Nuyens plooide tijdens de coronaperiode terug op een formule met lussen en een parcours dat zich hoofdzakelijk tussen Aarschot en Diest afspeelde. Dat concept heeft zeker een aantal voordelen. De praktische organisatie wordt wat eenvoudiger omdat het parcours sterker geconcentreerd is. Verder kunnen de toeschouwers de renners vaker zien passeren. Een nadeel is dat slechts een beperkt stukje van het Hageland in beeld komt. Onder meer Bekkevoort viel met het parcours van vorig jaar uit de boot. Het is afwachten of Nick Nuyens het concept opnieuw open trekt en bijvoorbeeld weer zal kiezen voor een lange aanloop door het ganse Hageland en een intense finale tussen Aarschot en Diest. Alleszins blijven de start en de aankomst van de wedstrijd in respectievelijk Aarschot en Diest de vaste ankerpunten.

Ook dames dokkeren opnieuw door het hageland

Nuyens startte vorig jaar ook met een wedstrijd voor dames. Dat was meteen een voltreffer. Met Chantal van den Broek-Blaak staat er meteen een wel erg grote naam op de erelijst maar wie de top 5 er nog even op naleest ziet dat deze wedstrijd de absolute elite in het vrouwenwielrennen kon overtuigen. Christine Majerus, Lorena Wiebes, Lotte Kopecky en Jolien D’hoore maakte die top 5 compleet.

Het is dan ook logisch dat de wedstrijd voor dames-elite verder bouwt op dat succes. Het kruim van het vrouwenpeloton kan dus ook in 2022 aan de bak in Dwars door het Hageland. Meer zelfs, Exterioo trekt het concept van een regelmatigheidscriterium in bescheiden versie door naar de dames. Met Le Samyn, de Ronde van Drenthe en Dwars door het Hageland bestaat dat criterium voorlopig uit drie edities maar de populariteit van het dameswielrennen zit stevig in de lift en kan dus snel groeien.

Zowel de wedstrijd van de dames als die van de heren is live op TV via Sporza en Eurosport.

Exterioo – deel van de succesvolle groep Legio International

Exterioo maakt overigens deel uit van de groep Legio International waartoe ook badkamerspecialist X²O en de meubel- en designverkoper Juntoo behoren. Het merk X²O wordt ook sterk geprofileerd via het wielrennen, meer bepaald in het veldrijden met de X²O-trofee. Het brein achter Legio International is de Oostvlaamse ondernemer Jan Ollevier. In 2016 cashte hij al een eerste keer door 26% van zijn succesvolle holding te verkopen aan Vendis Capital. Tijdens de coronacrisis realiseerde de groep een sterke omzetstijging. Huis en tuin werden het centrum van het bestaan en dat is waar de bedrijven van Legio International sterk staan. Jan Ollevier werkt op dit moment een herorganisatie van zijn participaties. Hij nam in 2020 een meerderheidsbelang van 51 % in de nieuwe vennootschap WDPort of Ghent Big Box. Die gaat in de Gentse havenzone een gigantisch logistiek magazijn bouwen van 150.000 m². Dat moet het centrale opslag- en verdeelpunt worden voor de 80 winkels van de groep Legio International. Vendis Capital, dat al 26% heeft van Legio International, neemt 20 % van de vennootschap. De resterende 29 % komt in handen is van lWDP Warehousing van de familie De Pauw. De bouw van het logistiek centrum gaat 80 miljoen euro kosten.

Geef een reactie