Afval sorteren op begraafplaatsen levert spectaculaire resultaten op

Allerheiligen, dat is een moment van herinnering, eerbied en waardering! De begraafplaatsen liggen er in die periode piekfijn en uiterst kleurrijk bij. In de weken erna ontstaat echter een gigantische afvalberg van bevroren en verslenste bloemen, plastic bloempotten en steekschuim.

Op veel plaatsen wordt dat allemaal op een hoop gegooid en afgevoerd. In Leuven was er dit jaar een proefproject om dat anders op te lossen. De resultaten daarvan zijn nu bekend en die zijn spectaculair.

Op de stadsbegraafplaats en de begraafplaatsen Diestseveld, De Jacht Heverlee en Abdij van Vlierbeek werden het groenafval, de plastic potten en het steekschuim zo goed mogelijk gesorteerd. Dat gebeurde met de hulp van vrijwilligster Karina Vanderwegen. Zij verwijderde op Diestseveld de verwelkte bloemstukjes en sorteerde het steekschuim. Veel bezoekers die haar aan het werk zagen, kwamen vragen stellen over wat ze aan het doen was. Dat leverde nogal wat enthousiaste reacties op.

Ook Wonen en Werken, een sociale economiepartner die mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt, zette de schouders onder de opruiming en ging aan de slag op de Stadsbegraafplaats en De Jacht.

Plastic: van 30m³ naar 1m³

In totaal verzamelde de stad ongeveer 30 kubieke meter aan plasticafval. Eens alles gesorteerd was, kwamen de telers van chrysanten en bloemstukken langs om uit het verzamelde plasticafval de herbruikbare potten opnieuw mee te nemen. Zij recupereerden zo’n 7.000 potten. De 30 kubieke meter plasticafval werden op die manier terug gebracht naar amper 1 kubieke meter.

Het stadsbestuur van Leuven heeft de ambitie om een stad te zijn zonder afval. In de eerste plaats willen ze zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Als dat niet lukt, blijft de keuze voor reparatie en recyclage. Pas als ook dat niet kan, denken ze aan wegwerpen. Op de begraafplaatssites waar de actie liep, werd 96% van het plasticafval hergebruikt en het overige plasticafval werd allemaal gerecycleerd.

200 liter steekschuim wordt integraal hergebruikt

Ook het steekschuim van de verwelkte bloemstukken, het sponsachtige goedje wat gekend is als oasis, werd gesorteerd en verzameld. Die hoeveelheid was kleiner dan verwacht omdat er nog heel wat mooie bloemstukken op de graven stonden op het moment van de opruiming of omdat de nabestaanden de resten al hadden verwijderd. In totaal werd er ongeveer 200 liter oasis gesorteerd. In plaats van bij het afval te belanden, werd alles opgehaald door de telers om te hergebruiken.

Groenafval wordt compost voor de begraafplaatsen

Het groenafval leverde het grootste volume op, zo’n 45 kubieke meter. Het merendeel daarvan gaat de stad Leuven integraal verwerken op de begraafplaatsen zelf, als herbruikbare compost. Dat genereert een besparing want ze moeten daardoor minder compost aankopen. Na compostering zal er naar schatting 5 à 10 kubieke meter bruikbare compost overblijven, die op de begraafplaatsen zal dienen als voeding voor de bodem en het groen. De rest werd naar Ecowerf gebracht, waar het ook tot compost verwerkt zal worden.

De stad heeft de ambitie om dit proefproject in de toekomst verder uit te breiden naar alle begraafplaatsen. Alle Leuvense begraafplaatsen worden op termijn duurzame en groene plekken. Sinds enkele jaren laten ze in Leuven in de herfst de vallende bladeren zo veel mogelijk liggen, in plaats van alles af te voeren naar het recyclagepark. Die composteren daarna tot voeding voor de bodem.

One comment

  • Dat sorteren doen wij al jaren. Alleen moeten we de “oasis” nog bij het grofvuil doen, gezien er geen aparte sorteerbak is op het containerpark. Van de grijze zakken hebben wij jaarlijks 40 à 45 % over. Nochtans zijn hier regelmatig ook familiefeestjes. Kan alleen als men er een klein beetje tijd aan besteed. Denk dan altijd aan de kinderen en vooral aan de kleinkinderen hun toekomstige wereld.

Geef een reactie