Vleermuisvriendelijke straatverlichting in Heverleebos

De Naamsesteenweg doorheen het Heverleebos in Oud-Heverlee kreeg over een afstand van ongeveer 1,5 kilometer afgescheiden fietspaden. Vandaag startte een aannemer op dat traject met de plaatsing van de verlichting. Niet zomaar verlichting overigens. in deze bosrijke omgeving zitten heel veel beschermde vleermuizen en die ondervinden stevig wat hinder van de gewone straatlampen. Daarom laat het Agentschap Wegen en Verkeer hier vleermuisvriendelijke lampen aanbrengen.

Vleermuizen zijn gevoelig voor lichtverstoring bij hun verblijfplaatsen, op de vliegroutes en in het jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze beschermde nachtdieren. Het blauwe en ultraviolette licht dat gewone straatlantaarns uitstralen nemen vleermuizen zeer sterk waar. Elke keer dat vleermuizen licht tegen komen verliezen ze hun aanpassing aan het donker. Het omschakelen naar licht gaat in een fractie van een seconde, aanpassen aan het donker duurt veel langer. Dat stoort onder andere de oriëntatie en de effectiviteit van het jagen bij de vleermuis.

In overleg met het agentschap Natuur en Bos wordt op het geciteerde traject geopteerd voor het gebruik van amberkleurige UV-vrije led armaturen met lagere lichtmasten van maximaal 5 meter hoog en een meer afgebakende lichtinval. Het licht wordt dan vooral gericht naar het fietspad, waardoor er minimaal licht verstrooid wordt naar het achterliggend natuurgebied. ‘s Nachts worden de lichten ook gedoofd tussen maximaal 23u ‘s avonds en 7u ‘s morgens, zodat de beschermde vleermuizen niet gestoord worden.

One comment

Geef een reactie