KULeuven verplicht FFP2-maskers tijdens mondelinge examens

Het overlegcomité van donderdag 6 januari had niet echt veel om het lijf maar er dook wel een opvallend accent op. Er werd plots veel meer klemtoon gelegd op het belang van FFP2-maskers. Tot nu toe was standaard gekozen voor chirurgische mondmasker maar dat wordt nu genuanceerder aangepakt.

De KULeuven laat die nuance zelfs helemaal weg. Ze kondigden vandaag aan dat studenten die een mondeling examen afleggen, verplicht zijn om een FFP2-masker (zonder ventiel) te dragen. Tijdens schriftelijke examens, hoorcolleges, practica, werkcolleges of verplaatsingen binnen de gebouwen van de universiteit volstaat een chirurgisch masker.

Een chirurgisch mondmasker is een wegwerpmasker dat mond en neus bedekt. Het filtert enkel de lucht die uitgeademd wordt. De chirurgische maskers hebben meestal een witte binnenzijde en blauwe buitenzijde (maar andere kleuren bestaan ook). Ze hebben een metalen neusbrugje dat zorgt voor een goede aansluiting rond neus en ogen.
Let op: zogenaamde ‘comfortmaskers’ zijn geen chirurgische mondmaskers. Zie je op de verpakking een CE-label, dan zit je goed: comfortmaskers dragen geen CE-label, chirurgische wel.

Een FFP2-masker (zonder ventiel) bedekt ook de neus en mond, maar biedt een hogere graad van bescherming voor de drager en zijn omgeving. Het sluit nauwer aan op het gezicht en filtert niet alleen de lucht die je uitademt, maar ook de lucht die je inademt. Doordat ze strakker aansluiten zijn ze minder geschikt om langere tijd de dragen. Op het masker moet steeds een CE-label aanwezig zijn en een vermelding van het type (FFP2).

Geef een reactie