Burgerwetenschapsproject levert persoonlijke diabetes-assistent op

In België leven naar schatting 50.000 mensen met type 1-diabetes (T1D), zij moeten zichzelf levenslang met een pen of pomp insuline toedienen. Naast insuline is een gezonde leefstijl, met regelmatige lichaamsbeweging, één van de belangrijke pijlers binnen de diabetesbehandeling. Maar lichaamsbeweging heeft bij iedereen een ander effect op de bloedsuikerspiegel en bovendien is dit effect ook nog eens variabel op verschillende sportmomenten. Dat maakt de behandeling niet gemakkelijk.

UC Leuven, KU Leuven, de Karel de Grote Hogeschool, Health House en patiëntenorganisatie Hippo & Friends gaan nu werken samen werken om een persoonlijke diabetes-assistent te ontwikkelen. De tool moet patiënten helpen om hun bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden. Het idee werd ingediend door een inwoner van Leuven in het kader van het amai!-burgerwetenschapsproject over artificiële intelligentie. Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits maakt in het kader van het Vlaamse AI-plan 75.000 euro vrij voor het maken van de app.

De persoonlijke diabetesassistent wil gebruikers betrekken in het ontwikkelen van een AI-assistent die persoonlijke feedback geeft. Via een duidelijk dashboard geeft deze de patiënt bruikbare persoonlijke informatie ter verbetering van zijn/haar diabetescontrole bij lichaamsbeweging. De tool zal dienen als een gepersonaliseerde diabetes-assistent die personen met type I diabetes helpt om hun bloedsuikerspiegel beter onder controle te krijgen voor, tijdens en na fysieke activiteiten. De toepassing zal gebruik maken van verschillende gegevens en analyses om aanbevelingen op maat te geven aan de patiënt. De toepassing kan bijvoorbeeld advies geven voor gepersonaliseerde recepten bij insulinetoediening tijdens lichaamsbeweging.

De gepersonaliseerde diabetesapp is 1 van de 4 verkozen projecten binnen het bredere burgerwetenschapsproject ‘amai!’.  De bedoeling is Vlamingen warm te maken voor een toekomst met AI. Iedere burger kon een idee indienen over hoe artificiële intelligentie een maatschappelijk relevante oplossing kan bieden. Meer dan 350 Vlamingen deden dat ook. Er waren vier thema’s: mobiliteit, gezondheid, werk en ‘milieu & klimaat’. Na een kwaliteitscheck door een jury van experten, werden via 4 projecten geselecteerd om uit te werken met de hulp van bedrijven en onderzoeksinstellingen en een steunbedrag van elk 75.000 euro. De andere projecten zijn een automatische fietspadanalyse, een slimme bomenkaart en live-ondertiteling in de klas voor anderstalige leerlingen.

Geef een reactie