Wat er uiteindelijk wel gebeurde tijdens #FAREWELLC130

De Farewell Flight van de C-130’s op vrijdag 17 december ging de mist in. Letterlijk. Al heel vroeg was het duidelijk dat de plannen minstens moesten bijgesteld worden. Defensie postte in de voormiddag eerder warrige communicatie over de bijgestelde plannen op de sociale media. Bij de 15de Wing hielden ze het hoofd echter koel. Commandant Verwilligen besliste uiteindelijk dat het, gezien de omstandigheden, onverantwoord was om meerdere vliegtuigen zo dicht bij elkaar te laten vliegen. Er werd in allerijl een nieuw scenario geschreven. In plaats van een rondvlucht, vlogen er vrijdag drie toestellen telkens een andere richting uit.

Driekoppige internationale vloot

Om 13.00u stond het internationale gezelschap klaar om uit de startblokken te vliegen: een Pools toestel ging richting Kleine-Brogel en Luik, een Amerikaans toestel bracht een ‘luchtbezoek’ aan Chièvres en Florennes. Het Belgische toestel deed een vlucht boven Oostende en Antwerpen.

Bij de laatste landing, terug in de thuisbasis Melsbroek, werd de C-130 plechtig opgewacht en een laatste maal uitgezwaaid met een waterfontein.

Humanitaire operaties en evacuaties

De Belgische C-130’s werden in het kader van meer dan vijftig internationale operaties voor vrede en veiligheid ingezet. De laatste operatie was Red Kite waarbij er meer dan 1.400 mensen geëvacueerd werden. Drie toestellen vlogen toen meer dan 20 keer tussen de luchthavens van Islamabad (Pakistan) en de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Ook tijdens de recente oefening Tropical Storm in Gabon werd de C-130 nog ingezet.

3900 maal de wereld rond

Doorheen haar carrière vervoerde de C-130 150.000 ton vracht, vloog het toestel in 285.000 uur een totale afstand van meer dan 3900 maal rond de wereld en landde 199.500 keer.

Eind 2017 bleef de eerste C-130 definitief aan de grond. Daarna werden de C-130’s gradueel uit dienst genomen. Bemanning en technici kregen in deze periode een omscholing naar de nieuwe A400M’s, waarvan de eerste op 9 oktober 2020 landde in Melsbroek.  De A400M-toestellen en hun crew zijn ondertussen klaar om de taken en opdrachten van de C-130 volledig over te nemen.

Geef een reactie