Diest, Tielt-Winge en Aarschot starten dierenvoedselbank op

In België heeft gemiddeld 1 op 4 gezinnen een kat en 1 op 5 een hond. Bij mensen in armoede heeft meer dan de helft een of meer huisdieren. Mensen in armoede zoeken dus blijkbaar meer steun bij een huisdier maar tegelijkertijd verhoogt dat de financiële krapte. Huisdieren kosten namelijk geld.

Om hen te ondersteunen starten de stadsbesturen van Aarschot, Diest en Tielt-Winge vanaf december met de verdeling van dierenvoedselpakketten. De 3 lokale besturen hebben samen een dierenvoedselbank opgericht en dat is het eerste intergemeentelijk initiatief in zijn soort in Vlaanderen. Ze kregen daarbij ondersteuning van Tom Bosman, die in 2019 al de eerste dierenvoedselbank van Vlaams-Brabant oprichtte in Opwijk.
Bij de start van het project beperken de initiatiefnemers zich tot dierenvoedselpakketten voor honden en katten, omdat dat de meest voorkomende huisdieren zijn.

De dierenvoedselpakketten worden één keer per maand kosteloos ter beschikking gesteld. Het is niet de bedoeling om de klanten volledig gratis van voedsel te voorzien voor hun huisdier. De voedselpakketten zijn een steuntje in de rug. De hoeveelheid hangt af van wat de initiatiefnemers binnenkrijgen. Het voeder wordt gedoneerd door particulieren die honden- of kattenvoer over hebben. Ook dierenwinkels kunnen voedsel doneren.

De werking van de dierenvoedselbank draait volledig op vrijwilligers. Zij staan in voor de stockage, verdeling in pakketten en bedeling aan de mensen in financiële nood.

De eerste bedeling van dierenvoedsel staat gepland in december. In Aarschot gebeurt dat in de oude stadswerkhuizen tegenover het stadhuis, in Diest in een lokaaltje van de Kringwinkel en in Tielt-Winge in ‘t Jongensschool.

One comment

  • Meer dan een jaar geleden (dd 17/11/2020) diende Groen Diest een interpellatie in die vroeg naar de oprichting van een dierenvoedselbank. Voor de volledigheid van de berichtgeving lijkt het me niet meer dan correct om hier melding van te maken. Ere aan wie ere toekomt.

Geef een reactie