De Lijn moet ritten schrappen door uitvallen personeel

De Lijn adviseert de reizigers die de bus willen nemen om zich op voorhand te informeren over eventueel geschrapte busverbindingen. Er vallen momenteel ritten weg omdat er te veel personeel uitvalt door covid-19. Je vindt de meest actuele informatie in de routeplanner, in de De Lijn-app en op de realtime-infoborden.

De voorbije weken vielen er meer en meer personeelsleden, waaronder ook heel wat chauffeurs, uit omwille van ziekte of quarantaine. Bij de chauffeurs ligt de uitval de laatste dagen op gemiddeld 12 procent. Daardoor kunnen momenteel niet alle geplande ritten gereden worden. Chauffeurs die plots uitvallen door ziekte of quarantaine kunnen niet onmiddellijk vervangen worden. Het gevolg is dat er op verschillende plaatsen ritten wegvallen.

De planners van De Lijn doen er dan ook alles aan om het wegvallen van ritten zoveel mogelijk te vermijden, en proberen waar mogelijk ook om de impact van het wegvallen van een chauffeur te verdelen over meerdere lijnen of ritten. Bovendien proberen ze zoveel mogelijk te vermijden dat ze ritten moeten schrappen op schoolroutes, laagfrequente lijnen (waar het wegvallen van een bus harder voelbaar is) en lijnen waar reizigers geen alternatief hebben.

Gezien de curve van het aantal besmettingen nog niet aftopt, verwachten ze bij De Lijn dat deze situatie nog een tijdje zal aanhouden.

Geef een reactie