Hayabusa pakt militaire wereldtitel voor 12de keer op rij

Het topsportteam skydiving van defensie Hayabusa, met thuisbasis in het trainingscentrum voor parachutisten in Schaffen, heeft er een wereldtitel bij. Michele Silvi, Andy Grauwels, Dennis Praet, Jeroen Nollet en cameraman David Grauwels haalden zonet alweer een gouden plak, deze keer op het wereldkampioenschap voor militairen CISM in de Qatarese hoofdstad Doha.

Op het CISM moeten de teams van vier skydivers acht rondes van 35 seconden draaien. Dat zijn twee rondes minder dan op de kampioenschappen in de open categorie. Ze maken in zo’n ronde een reeks opgelegde figuren. Die oefeningen worden gefilmd door een cameraman die boven het team hangt. Beneden kan een jury van drie mensen de beelden volgen. Elke correct uitgevoerde beweging levert een punt op.

Hayabusa won uiteindelijk zeven van de acht rondes. In ronde zeven kreeg Qatar een hogere score dan België. Een leuk accent voor de thuisploeg. De Qatarezen hadden heel erg toegewerkt naar dit kampioenschap in eigen land. Dat is ook te merken aan hun regelmatige hoge score.

Er namen 19 landen deel in Qatar. Het thuisland werd tweede in de uitslag. Duitsland pakte brons en ze houden daarmee de Verenigde Staten van het podium.

Hayabusa rijgt de wereldtitels en eerste plaatsen op belangrijke tornooien, zowel indoor als outdoor, al jarenlang aan mekaar. Op het CISM is het al de twaalfde opeenvolgende titel voor het team. Evident is dat nochtans niet. Het team moest de voorbije jaren een paar maal een belangrijke pion vervangen. Eerst ging cameraman Danny Jacobs op pensioen. Die werd vervangen door Luc Van Britsom maar ook die ging na enkele jaren op pensioen. Hij werd in 2020 vervangen als cameraman door teamboegbeeld David Grauwels. Dat was een delicaat moment omdat er een nieuwe skydiver moest ingepast worden in het team. Die moest heel snel de jarenlang opgebouwde routine absorberen. Om dat te klaren werd een supertalent uit Italië gehaald. Michele Silvi is een van de meest getalenteerde skydivers wereldwijd. Hij wist dat hij nooit wereldkampioen in de zogenaamde 4-way zou worden als hij in eigen land zou blijven. De kans om bij Hayabusa aan te sluiten was een unieke opportuniteit. Michele moest daarvoor wel soldaat worden bij de Belgische defensie maar na drie maanden rondploeteren in de bossen rond Arlon was dat geregeld. De Italiaan vult de hoge verwachtingen ondertussen perfect in.

Ook covid-19 maakte het erg lastig voor de Belgische skydivers. Het team traint intensief in het Spaanse Empuriabrava. Verplaatsingen naar het buitenland waren door de pandemie niet evident en in België was het weer niet echt geschikt om te skydiven. De Qatarezen hadden daar bijvoorbeeld geen last van. Zij konden zich in ideale omstandigheden voorbereiden op CISM. Dat leverde hen uiteindelijk zilver op.

De volgende belangrijke competitie voor HayaBusa is er eentje in eigen land. In april 2022 vindt de wereldbekercompetitie indoor in de windtunnel van Charleroi plaats. Het team moet dus de volgende maanden de omschakeling maken van outdoor naar indoor.

One comment

Geef een reactie