Google eert vandaag Isala van Diest, de 1ste vrouwelijke arts in België

Vandaag al even gegoogeld op het internet? Misschien is je de afbeelding opgevallen die Google elke dag bovenaan de zoekrobot plaatst. Die afbeelding verwijst naar een bijzonder feit of persoon waar op die specifieke dag iets over te vertellen valt. De vrouw die je vandaag ziet is Isala Van Diest. Niet dat ze uit Diest komt maar wel uit Leuven.

Isala Van Diest was de eerste vrouwelijke dokter in België maar dat was geen evident verhaal. Ze behaalde haar diploma geneeskunde in 1879 maar ze moest daarvoor naar Zwitserland uitwijken om toch te kunnen studeren. Zelfs secundair onderwijs voor vrouwen bestond op dat moment niet eens in België.

 Isala Van Diest wordt op 7 mei 1842 geboren in Leuven. Haar vader is dokter en de familie is welgesteld. Isala is het vierde kind in een gezin van zeven, zes meisjes en een jongen. Vader Pierre Joseph Van Diest en moeder Elisabeth Génie zijn progressief denkende mensen. Dat beïnvloedt de jonge Isala. Ze wil secundaire studies volgen maar dat kan dus nog niet in België. Haar ouders maken het mogelijk om uit te wijken naar het Zwitserse Bern. Na die studies komt ze terug naar Leuven waar ze geneeskunde wil studeren. Ook dat was op dat moment niet mogelijk maar ze krijgt wel de steun van verschillende professoren. Rector Monseigneur A. Namèche blijft echter weigeren en biedt aan dat ze lessen kan volgen om vroedvrouw te worden. Isala geeft niet toe en ze wijkt opnieuw uit naar Zwitserland. Daar haalt ze een diploma natuurkunde. In 1879, ze is dan 39 jaar, haalt ze ook haar diploma geneeskunde.

Ze gaat eerst een paar jaar in Engeland aan de slag in een vrouwenziekenhuis. In 1882 komt Isala weer naar België maar ze mag zich niet als zelfstandig arts vestigen. Ze mag wel aan de slag voor de organisatie Le Refuge, een toevluchtsoord voor voormalige sekswerkers. 

Op 27 november 1884 verschijnt in het Belgisch Staatsblad een Koninklijk Besluit dat Isala Van Diest toelating geeft om als eerste vrouw het beroep van arts uit te oefenen in België. Ze bouwt een dokterspraktijk op in Brussel en zal ook een erg belangrijke rol gaan spelen in de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen.

De wet van 10 april 1890 op de toekenning van de academische graden zou later vrouwen definitief toegang verschaffen tot het beroep van arts of apotheker.

Leuven, de geboortestad van Isala Van Diest gaat de eerste vrouwelijke dokter van ons land, een straatnaam geven in de nieuwe trendy Hertogensite. Daar krijgen zeven vrouwelijke zorgverleners met een specifieke verdienste, een straatnaam.

Geef een reactie