Heropening 2de vaccinatiecentrum in ELZ Demerland opnieuw op tafel

De toediening van een derde boostervaccin is een van de prioriteiten om de explosief stijgende coronacijfers onder controle te brengen. Bij de 65 plussers, de kwetsbare groepen en in de zorgsector worden die boosters ondertussen al geprikt en het is de bedoeling om vanaf begin volgend jaar iedereen opnieuw uit te nodigen voor een bijkomend prikje. Dat vraagt extra capaciteit bij de vaccinatiecentra en dat is een stevig issue in de eerstelijnszone Demerland. Het vaccinatiecentrum in Den Amer in Diest werd in september gesloten omdat op dat moment de noodzaak om zowel in Diest als in Aarschot een vaccinatiecentrum te hebben, overbodig was. Bovendien werd de werking van het vaccinatiecentrum in Aarschot op een andere manier georganiseerd. Er werd overgeschakeld naar een infrastructuur “light” die op vrijdagmiddag wordt afgebroken en op maandag weer wordt opgebouwd.

Die situatie is niet werkbaar om de boostercampagne op een efficiënte manier te organiseren voor de acht gemeenten van de eerstelijnszone. Burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten liet vorige week donderdag al verstaan dat ze in overleg is met de eerstelijnszone. Het is duidelijk dat er opnieuw een vaccinatiecentrum moet bijkomen.

Burgemeesters Diest, Bekkevoort, Halen en Scherpenheuvel-Zichem overleggen

De Vooruit fractie in Diest wil dat tweede vaccinatiecentrum liefst opnieuw in eigen stad hebben. Ze plaatsen het onderwerp als interpellatie op de agenda van de gemeenteraad. Vooruit Diest pleit ook voor een mobiel vaccinatieteam.
Burgemeester Christophe De Graef bevestigt dat er overleg komt om opnieuw een tweede vaccinatiecentrum te openen in de eerstelijnszone Demerland. De burgemeester van Diest noemt het essentieel dat dit gebeurt vanuit een samenwerking tussen Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Halen en Bekkevoort. Nog deze week willen de vier burgemeesters van deze gemeenten duidelijkheid brengen over de aanpak en de locatie. Christophe De Graef gaf alvast mee dat het vaccinatiecentrum niet noodzakelijk in een gebouw van de stad moet gehuisvest worden. Er zijn ook andere mogelijkheden. Bij de opening van de vaccinatiecentra vorig jaar legde burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes ook het OC De Keyt in Messelbroek als optie op tafel.

Geef een reactie