Zichem herdenkt gesneuvelde soldaten van beide wereldoorlogen

Op 11 november vonden zowat overal in de regio herdenkingsplechtigheden plaats voor het einde van de eerste wereldoorlog. Vaak worden die plechtigheden opengetrokken en wordt eer betoond aan alle mensen die sneuvelden in een gewapend conflict om de belangen van het land te verdedigen.

Dat gebeurde ook in Zichem. Daar vindt de herdenking naar aanleiding van wapenstilstand traditioneel plaats op de zondag na 11 november. Dit jaar werd de plechtigheid verschoven naar zaterdag omdat op zondag in principe een Te Deum zou plaats vinden in Scherpenheuvel maar dat werd uiteindelijk afgelast omwille van de hoge corona besmettingscijfers in de stad.

Ook in Zichem was de impact van covid-19 te merken. De leden van de fanfare stapten bijvoorbeeld niet mee op in de korte optocht van het monument van de oorlogsslachtoffers naar de Sint-Eustachiuskerk. Ze zorgden wel voor begeleiding van de vaandels vanop de kiosk. Tijdens de misviering door pater Erik Schaefer droeg iedereen een mondmasker.
Organisator van de herdenking Leo Lemmens vatte de motivatie voor de plechtigheid als volgt samen:

Op 13 november gedenken wij, zoals elk jaar, onze helden uit beide wereldoorlogen . Mensen die hun leven opgeofferd hebben, voor onze welvaart, mogen we nooit vergeten Onze vrijheid en recht op vrije meningsuiting hebben wij aan deze mensen te danken. Daarom is het maar een kleine moeite om minstens één maal per jaar deze mensen te gedenken en de nodige eer te bewijzen. Daags nadien gaat ons leven verder zijn gangetje maar voor deze vrijheidsstrijders is het daar en toen gestopt.

4 comments

  • Beste Hedwig , bedankt om onze herdenking op zo een mooie wijze te verwoorden , in ieder geval hoor jij tot een van de helden van het woord . Bedankt maestro

  • Hedwig, jij schrijft “De leden van de fanfare stapten bijvoorbeeld niet mee op in de korte optocht van het monument van de oorlogsslachtoffers naar de Sint-Eustachiuskerk.”
    1. In Zichem bestaat reeds sedert jaren geen fanfare meer maar wel De Koninklijke Harmonie “De Heren van Zichem”.
    2. Bij een harmonie zijn klarinetten, kostbare houtinstrumenten die helemaal niet tegen regen kunnen. Daarom trok de Koninklijke Harmonie “De Heren van Zichem” dit jaar niet mee met de stoet maar speelde vanop de kiosk. Dat had totaal niks met corona te maken. De voorzitter van de Strijdersbond was hiervan op de hoogte. Een klein vraagje ter plaatse had alles in een juist perspectief geplaatst en deze rechtzetting vermeden!

    • Fanfare en harmonie-opmerking terecht. We passen het aan. Over het niet mee opstappen werd de vraag gesteld aan de organisator van het event. We geven zijn antwoord letterlijk in het artikel.

  • No comment op de voorzitter. Hij weet echter beter!

Geef een reactie