Foodmaker heeft volledige productieketen in handen met biovelden in Assent

Foodmaker, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, ontvangt deze week als enige onderneming in België het label ‘Biocyclische-Veganlandbouw’ voor zijn eigen biovelden in Assent bij Diest.

Bioboer Mark Van Hove beheert daar 115.000 m² velden voor Foodmaker. Alle biologische kruiden en enkele duizenden kilo’s groenten die Foodmaker nodig heeft in zijn producten komen van de eigen velden. Foodmaker experimenteert ook met spelt en quinoa en andere exotische gewassen. Het label wordt toegekend door het netwerk ter bevordering van Biocyclische-Veganlandbouw van België en Nederland.

Uniek in België

Biocyclische-Veganlandbouw is een puur plantaardig én biologisch landbouwsysteem. Deze teeltvorm maakt geen gebruik van productiedieren en maakt ook geen gebruik van dierlijke meststoffen. De nadruk wordt gelegd op het bevorderen van de biodiversiteit, gezond bodemleven, humusopbouw en het maximaal sluiten van organische kringlopen. Foodmaker is de enige onderneming in België die voldoet aan deze normen.

Een visie – een droom

Lieven Vanlommel, oprichter en CEO van Foodmaker, ambieerde al jaren de uitbating van eigen biovelden. De biologische kruiden en groenten die zij vroeger aankochten waren duur en hadden niet altijd de gewenste kwaliteit. In 2015 kocht Vanlommel de velden in Assent. In het begin was het ‘trial en error’ maar ondertussen komen al hun biokruiden van deze velden. Goed voor zo’n dertien ton per jaar. Ook de groenten zijn al goed voor duizenden kilo’s per jaar. Onder meer het witloof, roodlof, aardpeer, gele rapen en winterpostelein komen van de velden in Assent. Er lopen ondertussen ook veelbelovende testen met quinoa en spelt.

Experimenteren en innoveren

Foodmaker wil constant blijven innoveren. Bioboer Mark Van Hove test nieuwe of meer exotische gewassen uit in Assent. Er werd onder meer 50 ton zoete aardappel op 1 hectare land geteeld. De zoete aardappel wordt enkel in verre of exotische landen geteeld. Verder werd de eerste commerciële teelt van bio kurkuma, gember, tijm en munt in België geteeld. Normaal importeren ze bij Foodmaker 100 kilo gember per week uit China. De eigen gember smaakt zo sterk dat ze maar 20 kilo verbruiken in plaats van 100. Ook de verse kurkuma is een smaakbom. Door dit zelf te telen, dragen ze bij Foodmaker zeker hun steentje bij aan een gezonde ecologische voetafdruk.

Van veld naar vork

Met de velden in Assent heeft Lieven Vanlommel nu de volledige productieketen in eigen beheer. Dat is financieel interessant omdat ze alle tussenpartijen uitschakelen. Vanlommel beweert ook dat ze op deze manier de allerbeste kwaliteit kunnen garanderen. Zelfs de dressings maken ze bij Foodmaker zelf, aldus Vanlommel.

Geef een reactie