Massadropping in Schaffen bereidt herdenking slag om Arnhem voor

Volgende week, op 17 september, wordt de slag om Arnhem herdacht in Nederland. Dat is een van de meest bloedige en vernietigende veldslagen van de tweede wereldoorlog.

Tijdens die herdenking worden een aantal spectaculaire massadroppings, zowel van personeel als van materiaal, uitgevoerd. Ook de Belgische defensie neemt deel en zal een dropping van vijftig parachutisten uitvoeren.
Zo’n massadropping met meerdere vliegtuigen op korte tijd is niet evident, zeker ook niet omdat ze gebeuren met vliegtuigen van verschillende landen.

Om dat enigszins voor te bereiden vond donderdagnamiddag een oefening plaats op het vliegveld van Schaffen. Het was de bedoeling om met zes vliegtuigen kort na mekaar een materiaaldrop te doen wat op zich al een vrij uitzonderlijk gegeven is. In laatste instantie werd om technische redenen beslist om twee toestellen aan de grond te houden. Een Belgisch, Pools, Nederlands en Amerikaans toestel passeerden op relatief korte afstand van mekaar en drie toestellen voerden ook effectief een dropping uit.

Wij mochten de dropping fotograferen vanop de controletoren in Schaffen. Je kan de beelden hieronder bekijken.

Fotografen: Pascal Dorny | Luc Swinnen | Helaba Communicatie

De slag om Arnhem

De Rijnbrug bij Arnhem was één van de bruggen die ingenomen moest worden tijdens Operatie Market Garden. De brug lag diep in bezet gebied. Duizenden Britse en Poolse luchtlandingstroepen moesten de brug bezet houden totdat het grondleger zou arriveren.

In het zuiden van Nederland slaagden geallieerden na dagenlange heftige gevechten erin de bruggen daar te veroveren. Nu moest die van Arnhem nog ingenomen worden. Op 17 september 1944 stegen de eerste vliegtuigen met luchtlandingstroepen op. Ze landden in het gebied ten westen van Arnhem.

Operatie Market Garden kwam als een complete verrassing voor de Duitse troepen. Toch wisten ze al snel een verdediging op te zetten die steeds sterker werd naarmate de strijd vorderde. De Britten ondervonden heel wat problemen. De landingsvelden waren relatief ver van de Rijnbrug verwijderd en slechts 600 Britse parachutisten, onder leiding van luitenant-kolonel John Frost, wisten de brug bij Arnhem te bereiken. Er volgden hevige gevechten om de brug in Britse handen te houden, maar na vier dagen bleek de tegenstand van het Duitse leger te sterk en moesten de Britten zich overgeven.

De rest van de Britse troepen zat vast in Oosterbeek en kon geen kant op. Ze bleven volhouden omdat ze hoopten dat het grondleger hen zou komen ondersteunen. Ondanks de vele gewonden en doden bleven de Britten volhouden. Ze kregen hierbij steun van Poolse troepen. Zij landden bij Driel aan de overkant van de Rijn, maar slechts een klein aantal van hen slaagde erin om de Rijn over te steken. Na negen dagen van zware gevechten was er weinig over om mee te vechten en werd het duidelijk dat het grondleger niet meer op tijd zou komen.

De overgebleven geallieerde luchtlandingstroepen moesten zich terugtrekken over de Rijn. Het terugtrekken over de Rijn vond plaats in de nacht van 25 op 26 september tijdens Operatie Berlin. Het gebeurde ’s nachts zodat de militairen niet opgemerkt zouden worden. De volgende ochtend ontdekten de Duitse troepen dat Britse en Poolse militairen ontsnapt waren maar niet iedereen wist te ontsnappen. Circa 6.500 Britten, waaronder vrijwel alle gewonden en verzorgers, werden krijgsgevangen gemaakt.

Op 23 september kregen de inwoners van Arnhem en de omliggende dorpen te horen dat ze moesten vertrekken. Ze namen mee wat ze mee konden nemen, maar moesten heel veel spullen onbeheerd achterlaten. Arnhem veranderde in een spookstad en werd op grote schaal door Duitse troepen geplunderd. Toen de inwoners van Arnhem in mei 1945 terugkwamen was er bijna niets meer over van de stad.

2 comments

Geef een reactie