Streekeigen plantgoed te koop via samenaankoopactie ‘Behaag je tuin’

De provincie Vlaams-Brabant en de 5 Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen organiseren opnieuw ‘Behaag Je Tuin’. Dat is een samenaankoop van inheemse hoogstambomen, andere bomen, hagen, heggen, houtkanten en paardvriendelijke plantenpakketten voor de eigen tuin en weide.

Sinds de start van deze actie in 2009 werden al meer dan 327.000 stuks streekeigen plantgoed aangekocht. Dat geeft niet alleen een boost aan de biodiversiteit, ook het lokale landschap ondervindt er baat bij.

Aanbod op maat van de eigen streek

Tot 15 oktober kunnen inwoners van Vlaams-Brabant kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun tuin te vergroenen. Het aanbod is geschikt voor elk type tuin. De Regionale Landschappen zorgen voor een uitgebalanceerd aanbod van bomen en struiken uit eigen streek. Zo integreer je je tuin mooi in het landschap. Dat is ook goed voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

85% van de Vlaams-Brabanders bezit een tuin. Dat vertegenwoordigt een erg grote oppervlakte. Het biodivers en klimaatbestendig inrichten van onze tuinen met streekeigen bomen en hagen biedt een uitgelezen kans om de gevolgen van de klimaatverandering mee op te vangen. Meer bomen en struiken in de tuin zorgen voor verkoeling bij extreme temperaturen, iets waar we door de klimaatverandering meer nood aan zullen hebben. Bij overvloedige regen helpen die aanplantingen de bodem beschermen en zorgen er mee voor dat die meer water kan opnemen.

Sinds vorig jaar kan men al klimaatbomen bestellen die goed bestand zijn tegen extreme hitte, langdurige droogte en wateroverlast. Dit jaar wordt het aanbod verder uitgebreid met bomen en pakketten op maat van kleinere stadstuinen.

Vlaams-Brabanders zorgden in 2020 voor 23 km meer natuur

Vorig jaar was de samenaankoop ‘Behaag je tuin’ een extra groot succes. De lockdown zette tuinders aan om bomen en struiken te planten voor een mooie thuisomgeving. 1.515 Vlaams-Brabanders deden mee en zorgden zo voor meer natuur in hun tuin.
Ze bestelden samen 73.950 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten. Dit is goed voor meer dan 23 km groene linten in de Vlaams-Brabantse tuinen.

Het aanbod in een notendop:

● Klimaatbomen: kunnen een langere periode van droogte verdragen en bieden veel schaduw.
● Bomen die geen last hebben van natte voetjes: Zwarte els, (Knot)wilg, Europese vogelkers, Fladderiep
● Bijvriendelijke bomen:  Fruitbomen (appel, peer, kers, kriek, mispel), Kleinbladige linde (winterlinde), zomerlinde, boskers, Spaanse aak en Europese vogelkers.
● Bomen geschikt voor kleinere tuinen: Spaanse aak (hoogte 10m-12m, breedte 5-10m), Knotwilg (vormboom, je kan ze zo groot laten worden als je wil – regelmatig snoeien), Wilde lijsterbes (hoogte 8m-12m, breedte 5m-10m), Europese vogelkers en eenstijlige meidoorn.
● Gemengde haag voor kleinere tuinen: pakket met 15 plantjes waaronder 5 liguster, 5 haagbeuk en 5 eénstijlige meidoorn. Goed voor 3 à 4 meter haag.
● Bijvriendelijke pakketten: bloesem- en bessenheg, bijenheg, Vogelbosje/Bosrand, Houtkant, Paardenpakket


Voor persoonlijk advies over de soortenkeuze, het aanplanten en het onderhoud kan terecht bij het het Regionaal Landschap Noord Hageland en het Regionaal landschap Zuid-Hageland: https://www.rlnh.be/ of https://www.rlzh.be/rlzh/
Voor de bestelling kan men terecht op Behaag je tuin | Index

Geef een reactie