Kraanvogels Gru en Dru vliegen uit boven Vallei van de Zwarte Beek

Deze lente werden twee kraanvogels geboren in de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen. De plaats van het nest waar Gru en Dru verbleven werd geheim gehouden. Kraanvogels zijn bijzonder gevoelig aan verstoring. Er werd ook een kraanvogelwachtgroep opgetuigd die het nest moest bewaken.

Al die moeite was het gevolg van de uitzonderlijke situatie. Gru en Dru zijn namelijk de eerste kraanvogels die in België geboren werden. Ondertussen stellen de twee jonge vogels het zeer goed. Ze zijn flink gegroeid en ze maken regelmatig een vlucht met hun ouders.

De kraanvogels zijn ook al even groot als hun ouders en met een beetje geluk zie je hen over de Vallei van de Zwarte Beek vliegen. Ze vliegen vooral ‘s morgens en ‘s avonds als ze van hun slaapplaats naar hun voedselplaats gaan en omgekeerd. Misschien zullen de vogels zich de komende paar maanden in en om de vallei in meer open terrein of op een akker laten observeren. Tot nog toe spelen de vogels nog steeds bijzonder goed verstoppertje, al doen ze dat alleen maar om hun jongen veilig te kunnen opvoeden. De ouders zijn enorm waakzaam en zorgzaam voor hun jongen.

De kraanvogelwachters blijven voorlopig hun opdracht vervullen. Volgens Chris Onkelinx van Natuurpunt Beringen zijn er tot nu toe geen problemen geweest. De kraanvogels zijn ook al groot genoeg om bij gevaar te gaan vliegen maar de wachters houden nog even een oogje in het zeil.

Het kraanvogelgezin zal tot eind oktober in ons land blijven. Daarna vliegen ze waarschijnlijk naar het zuiden om te overwinteren, al is er ook een kleine mogelijkheid dat ze hier blijven. Kraanvogels zijn nestplaatstrouw, dus de kans is groot dat het ouderpaar volgend voorjaar weer de Vallei van de Zwarte Beek uitkiest om te broeden. Gru en Dru blijven bij de ouders tot volgend voorjaar. Daarna zullen ze hun eigen weg moeten gaan. Het duurt vijf jaar voordat kraanvogels geslachtsrijp zijn en echt gaan broeden.

Geef een reactie