Roemeniecomité herneemt zendingen naar adoptiedorp Apold

Vrijwilligers van het Roemeniëcomité trekken in september, na een jaar covidonderbreking, voor de 32ste keer naar Apold, het adoptiedorp van het comité in de Roemeense provincie Transsylvanië. Apold ligt in een groene coronazone en België heeft code geel voor Roemenië. Covid-19 is dus voorlopig geen spelbreker voor de zending. Wie volledig gevaccineerd is moet niet in quarantaine.

De traditionele persbabbel die aan de zending vooraf gaat, zag er dit naar toch even anders uit. Iedereen die het ooit mee maakte kende de ongedwongen en sympathieke stijl van voorzitter Nand Reniers. Het onverwachte overlijden van Nand eerder dit jaar, zorgde voor een stevige emotionele rollercoaster bij zijn maatje Jos Uyttebroek. Die probeerde donderdag de rol van de voorzitter zo goed mogelijk over te nemen. Hij kreeg het af en toe erg moeilijk, ook aldoor de aanwezigheid van de familie van Nand Reniers. Jos verdient alle respect voor de manier waarop hij dit op een uiterst serene manier klaarde. Het duo Reniers-Uyttebroek heeft jarenlang de werking van het Roemeniëcomité getrokken. Het gat dat de ene af en toe liet vallen, liep de andere met plezier weer dicht.

Herbronning

Nand Reniers is niet de enige die in de coronaperiode overleed. Ook Ludo Van Hemelen en Carine Nyssens zijn er niet meer. Jos Uyttebroek wil de 31ste zending in september nog gewoon laten doorgaan volgens de vertrouwde routines. Daarna volgt een evaluatiemoment waarop het bestuur zal bekijken hoe ze zich naar de toekomst toe kunnen herorganiseren om het gemis van de voorzitter op te vangen. Nand Reniers beschouwde Apold als zijn tweede thuis en hij verzette bergen werk om de zending ieder jaar tot een succes te laten uitgroeien. Dat engagement moet ook naar de toekomst gegarandeerd blijven.

Deelnemers betalen zelf eigen kosten

Het Roemeniëcomité vertrekt dit jaar met een groep van 14 personen naar Apold. Op 5 september vertrekken de eerste tien en op 13 september volgen nog vier vrijwilligers. Ze komen samen terug op 18 september. Wie meegaat betaalt zelf zijn of haar kosten voor vervoer, verblijf en maaltijden. Alles samen is dat een som van 8497 euro die ze zelf in de pot leggen.

Nieuwe burgemeester, dokter en priester

De zending van 2021 wordt een uitdaging. Er is een nieuwe burgemeester, een nieuwe dokter en een nieuwe priester in Apold. Dat zijn alle drie scharnierpersonen voor het Roemeniëcomité. De burgemeester is overigens de gewezen Roemeense voetbalinternational Gabriel Mureșan. Die speelde negen interlands voor zijn land.

Focus op leerlingen, jonge moeders, bejaarden en dieren

De taken die de groep zullen aanvatten klinken ondertussen vertrouwd in de oren. De 250 leerlingen in de scholen van Apold en Sighisoara krijgen een pakket verzorgingsproducten. Kinderen van de kleutertuin en de lagere school krijgen op de tweede schooldag een gezond ontbijt en tijdens het verblijf van de groep is er iedere dag een vers stuk fruit op school voor alle leerlingen. De iets oudere schoolkinderen gaan ook een dagje zwerfvuil ruimen in Apold.

De polykliniek krijgt een pakket medicatie en verzorgingsmateriaal zoals weegschalen, verbanden en ontsmettingsproducten. Samen met de nieuwe arts wordt het diabetesproject opgevolgd. Het overleg met die arts is cruciaal om de werking af te stemmen met zijn visie.

Ouders van pasgeboren kindjes ontvangen een kleine babyuitzet. Het ouderlingentehuis in Daia krijgt kledij, beddengoed, medicatie en hulptoestellen. Het Roemeniëcomité neemt ook winterkledij mee, die in samenspraak met
de burgemeester verdeeld wordt aan de meest hulpbehoevende kinderen in het dorp.

De veearts van het dorp krijgt een extra voorraad verzorgingsmateriaal, onder meer ontsmettingsmiddel, hechtingsdraad en klein chirurgisch materiaal. Voor het vee wordt speciale supplementaire voeding voorzien en voor de honden wordt eten aangekocht. De smid die meegaat neemt nieuwe hoefijzers en hoefnagels mee voor de paarden. Voor de smidse die het comité inrichtte vertrekt er een aambeeld.

Een jaarlijks terugkerende klassieker is de recuperatie van brandweermateriaal. Via de verantwoordelijken van brandweerpost Diest Koen Bosmans en Erik Valgaeren kreeg het Roemeniëcomité tweedehands interventiekledij en brandweerhelmen. Dat schenken ze aan de brandweer van Sighisoara, een belangrijk toeristisch centrum dat op ongeveer 16 kilometer van Apold ligt. Sighisoara is door Unesco beschermd als werelderfgoed. De stad wordt ook geduid als de geboorteplaats van de legendarische graaf Dracula (Vlad III)

Handen uit de mouwen

De groep van veertien vrijwilligers deelt niet alleen spullen uit. Ze gaan ook effectief zelf aan de slag. De speeltuigen, de banken, het bushokje en de vuilnisbakken worden nagekeken en daar waar nodig worden ze hersteld. Het huis waar de groep verblijft, krijgt een nieuwe douche en de trap naar boven wordt verder afgewerkt met een anti-slip laag.

Solidariteitsreflex

De solidariteit die het Roemeniëcomité symboliseert, heeft ook effect op de manier waarop de inwoners van het kleine kleine dorpje zelf omgaan met tegenslag. Onlangs brandde het huisje van een gezin met negen kinderen af. Claudio, een jongeman die ook in Apold woont, startte een solidariteitsactie voor de aankoop van cement, stenen en kleingoed om de schade te kunnen herstellen. Het Roemeniëcomité legde 500 euro bij in de solidariteitspot. Dat lijkt niet veel maar op het Roemeens platteland hebben bedragen een gans andere dimensie.

Het budget voor de zending in september bedraagt 12.000 euro. De helft daarvan gaat naar de afbetaling voor het nieuwe dak van de parochiezaal in Apold.

Breed draagvlak

De werking van het Roemeniëcomité in Diest heeft een breed draagvlak in de stad maar ook daarbuiten. Het stadsbestuur van Diest faciliteert de zendingen al jaren. Eerste schepen Geert Cluckers was aanwezig bij het persmoment om dat engagement te symboliseren. Pastoor Van Meerbergen was ook aanwezig. Hij zou meegaan naar Apold.

De directie en het personeel van het provinciaal domein de Halve Maan, transportbedrijf Connect Group, Meditax, Delhaize Diest en dierenspeciaalzaak Troetels ondersteunen de zending of een van de activiteiten die de werking van het comité mogelijk maken.

De apothekers Multifarma in Diest, Deras – Reniers in Zichem en Van den Bosch in Herentals dragen hun steentje bij om aan medisch materiaal te geraken. Horecazaken De Zwaan, De Kaai, The Garage, ’t Goegedacht en de Biertempel ondersteunen de werking van de smid. Moeders helpen Moeders, De Breisterren en toneelvereniging De Vierde wand zorgen ieder op hun manier voor materiaal en middelen.

Werking hervat

Vorig jaar lag de werking van het Roemeniëcomité plat. Dat hypothekeert uiteraard de financiële reserves van de vereniging. De zending van dit jaar kan nog uit eigen middelen gefinancierd worden maar de werking van het comité moet dringend weer op gang komen.

Deze activiteiten staan al definitief op de planning, uiteraard onder voorbehoud van de gezondheidssituatie in ons land:

  • De 21ste editie van de Draculatocht op zaterdag 23 oktober 2021.
  • Jaarmarkt 1 november 2021: artisanale drankjes uit Roemenië aan het standje op de Botermarkt.
  • Restaurantdag in zaal Ons Tehuis: 5 februari 2022
  • Het Roemeniëcomité is ook een van de organisatoren van de Kerstmarkt. De exacte data daarvan liggen nog niet finaal vast.

Geef een reactie