“Hart voor Aarschot” van Sam Billen is winnend ontwerp voor mural op zijgevel van stadhuis

Ook het stadsbestuur van Aarschot gaat mee in de trend om de stad op te fleuren met street art. Vorige maand raakte bekend dat ze een gigantische mural laten aanbrengen op de zijgevel van het stadhuis die uitgeeft op de Grote Markt. Het gespecialiseerde kunstenaarscollectief Treepack stelde twee ontwerpen voor en de inwoners van Aarschot mochten de ultieme selectie doen via een online stemming. Sam Billen uit Hasselt haalde het daarin van Lars “Tuzq” van Cauwenbergh.

Aarschot stemde overigens enthousiast mee. Liefst 1563 mensen maakten een keuze. Sam Billen kreeg 812 stemmen, Lars Van Cauwenbergh kreeg er 751. Niet echt nek-aan-nek maar het verschil is toch klein.

De legende van de Arend

De twee kunstwerken moesten allebei een link hebben naar de legende van Aarschot, Die legende wordt momenteel om de haverklap gebruikt bij initiatieven van het stadsbestuur. Het stadsinformatieblad werd eerder ook al hernoemd naar Arend. In de legende schiet Julius Caesar hemzelve een arend neer. De plaats waar het ongelukkige dier neervalt werd Arendschot genoemd. Dat zou later verkort worden naar Aarschot. Het wordt zelfs nog preciezer want de vogel breekt zijn bek door de val en zo komt de wijk Bekaf aan haar naam.

Winnaar Sam Billen is art director bij Treepack

Sam Billen is in feite gespecialiseerd inanimatiefilm en animatiekunst. Als illustrator evolueerde hij tot 2D-animatiefilmer waarbij zijn fascinatie voor ‘frame per frame beeldmanipulatie’ meespeelde als rode draad. Sam is ook art director en concept artist bij Treepack, die de campagne begeleiden. Zijn winnende ontwerp heet “Hart voor Aarschot”. Het kunstwerk bouwt verder op het idee dat de stad onderneemt, bruist, koestert en beweegt. Aarschot is een stad met smaak die een thuis wil zijn voor iedereen. Actie en bekommernis dus. Centraal in het werk staat een groot hart. De arend is als het ware op een dynamische manier rond dat hart uitgetekend. De torens van de kerk zijn mooi verborgen in de contouren van de vogel.

TUZQ zet in op realisme

Lars Van Cauwenbergh zette in op een ontwerp waar hij erg sterk in is. Realistische fauna & flora met een abstracte toets zijn het handelsmerk geworden van deze jonge kunstenaar. De titel van het werk is Arendschot. What you see is what you get, een arend dus. Tuzq wilde de arend terug in het stadsbeeld brengen als een huisvader die waakt over zijn burgers. Met een trotste en vastberaden blik kijkt hij uit over de stad, wakend over zijn nest. Technisch staat het werk van TUZQ zeker op gelijke hoogte van het werk van Sam Billen. Die laatste lijkt het echter te winnen op basis van creatieve interpretatie.

Ook mural op muur Delhaize

In principe pakt de kunstenaar op 30 augustus zijn verfspuitbussen uit. Het werk kan klaar zijn op 9 september maar het weer kan een ambetante spelbreker zijn. Als Sam Billen aan het werk is zal hij vaak een paar meter boven de grond hangen. Op de momenten dat hij beneden staat kan je hem gewoon aanspreken voor meer uitleg.

Isabelle Dehondt en Gwendolyn Rutten stelden het winnende ontwerp voor tijdens een Facebook Live event. Zij kwamen met nog meer street art nieuwtjes. Nog deze week begint een andere street art kunstenaar aan een mural in de gang die van parking Demerdal naar de Grote Markt loopt. Dat werk komt op de muur van Delhaize. Het blijft voorlopig een goed bewaard geheim wat het werk zal voorstellen maar aan het einde van de week zal al veel duidelijk zijn.

One comment

  • briers ghislain

    straatkunst , muurschilderij en driepak zijn waarschijnlijk alleen goed voor vlaamse boerkes , niet voor pretentieuze dikkenekken die liever steenkolenengels uitkramen en geen enkele taal nog deftig kennen .

Geef een reactie