Vissers redden uitgestroomde vissen, filmpje bewijst rijk visbestand in de Demer

De wateroverlast heeft bij heel wat mensen in onze regio voor wateroverlast gezorgd. Maar ook de dieren hebben hun deel van de miserie gehad. Vreemd genoeg zijn het de vissen die in de problemen komen. Tussen Diest en Testelt werden vier tuimeldijken of bressen gegraven. Het water stroomde daar massaal en vaak met veel kracht in de natuurlijke overstromingsgebieden. De vissen werden meegesleurd in de broeken en geraken niet op eigen kracht of instinct weer terug.

De technische uitvoeringsdienst van stad Scherpenheuvel-Zichem stuurde een paar mensen met ervaring op pad om de vissen weer in de Demer te zetten. Maar ook een paar fanatieke vissers uit de regio besloten om er iets aan te doen. Wouter Deflem plaatste een oproep op Facebook. Onder meer Kjell Wuyts uit Zichem reageerde. Met een klein groepje gingen ze dagenlang op zoek naar vissen die naast de rivier terecht kwamen. De beelden die hij filmde maken duidelijk dat er dat veel zijn. Tegelijkertijd is dat ook goed nieuws. Het toont aan dat het visbestand opnieuw zeer uitgebreid is met een grote rijkdom aan soorten.

Zelf hebben wij daar geen verstand van maar in het filmpje somt Kjell Wuyts dat perfect op in vlekkeloos Zichems.

Volgens deze ervaren visser is de kwaliteit van het water in de Demer fel verbeterd in vergelijking met enkele jaren geleden. Er zitten ook kleine karpers in de Demer en dat betekent volgens Kjell Wuyts dat de vis goed gepaaid heeft. Het is wel opvallend dat ze vooral in de bres aan het Molenstedebroek veel vissen konden scheppen om ze terug in hun natuurlijke habitat te plaatsen.

Film en foto’s: Kjell Wuyts

2 comments

  • Respect voor jullie, goe gedaan

  • Vissoorten overgezet: zonnebaars, alvers, Amerikaanse dwergmeerval, snoek, voorn, baars, stekelbaars, grondeling, zwartbekgrondel, zeelt, giebel, karpers in alle soorten, jongbroed meerval, kopvoorn, bliek. Dit is hetgeen nu bij me opkomt, misschien nog enkele soorten vergeten.
    Nu wachten op het zakken van het water, er staan ons nog vele modderige acties te wachten.
    Vrijwilligers die in het bezit zijn van een waadpak en een schepzak zijn steeds welkom, volgende acties zullen we op tijd proberen te communiceren via facebook en andere openbare kanalen.

Geef een reactie