Ook leden chiro Testelt Samen in quarantaine na zware uitbraak covid-19

De coronabesmettingscijfers zijn sterk gestegen in Scherpenheuvel-Zichem. Dat heeft veel te maken met een uitbraak in het kamp van chiro De Keten Testelt.

Op 11 juli vertrok een eerste groep van de jeugdbeweging naar het kamp in Plombières. Op 13 juli arriveerde de rest van het gezelschap daar, samen zijn dat 85 leden en 21 leiders en kookouders.

De gigantische stortbui op 14 juli konden ze nog verwerken. Het kamp lag op een verhoogd perceel en er werden in allerijl greppels gegraven om het water af te leiden.

Op 16 juli postte iemand nog een geruststellend bericht op Facebook:

Ondanks de vele regen komen we het kamp goed door. Er is geen reden tot ongerustheid, als er iets gebeurt communiceren we onmiddellijk met jullie!

Dat communiceren werd later die dag erg acuut. Iemand van de leiders meldde geur- en smaakverlies. De leiding volgde de procedures zoals die door Chiro Vlaanderen worden aangegeven. Uit sneltesten bleek dat 79 mensen positief waren. Het kamp werd onmiddellijk stop gezet en iedereen werd vorige zondag getest in het testcentrum in Rillaar.

Alle deelnemers aan het kamp maar ook de ouders van de jongste groepen moesten minstens 10 dagen in quarantaine.

In HLN zegt burgemeester Manu Claes dat hij vooral schrikt van de besmettingen bij de leiding. Een groepje van een vijftal leiders werkt in de zorgsector. In principe zijn zij volledig gevaccineerd. Volgens Manu Claes zitten een aantal groepjes samen in quarantaine. Dat gebeurde eerder ook al bij de jins van scouting Diest. Jins zijn laatstejaars van Poolster, Sint Jan en Sint Lutgardisscouts. Een groep 17- en 18 jarigen trok op kamp naar Tsjechië. Ook daar bedierf covid-19 de pret en het stadsbestuur van Diest liet de groep repatriëren. Een deel van hen besliste om de quarantaine samen door te maken.

Geef een reactie