Jonge ooievaars vliegen niet uit, boot klaar voor reddingsoperatie

Het is dag 63 vandaag en in principe moeten de jonge ooievaars in het Webbekomsbroek dan uitvliegen. Voorlopig doen ze dat echter niet. Volgens vogelexpert en vrijwilliger in het bezoekerscentrum Luc Cieters bewegen de jonge dieren wel en ze maken sprongetjes in het nest. Maar ze vliegen niet uit. Het water rond de broedpaal trekt wel weg maar dat is momenteel nog onvoldoende om op de grond te kunnen landen. Luc Cieters denkt dat de ooievaars daardoor instinctief geremd zijn en nog even wachten om aan hun avontuur te beginnen.

Als de dieren alsnog hun biologische klok zouden volgen en ze landen in het water kan dat gevaarlijk zijn. Volgens boswachter Geert Conincx kunnen ze dan zelfs verdrinken. Daarom ligt er al de ganse week een bootje klaar met een schepnet. Het team van het bezoekerscentrum houdt de situatie scherp in de gaten.

Dat gebeurt overigens ook voor de Konikspaardjes. Die staan op een paar hoger gelegen gebieden in het natuurdomein. Ze hebben vandaag vers hooi gekregen omdat de vlakte waar ze grazen volledig blank staat.

Situatie verbetert snel in Webbekom en in Halen

Ondertussen verbetert de situatie in het Webbekomsbroek wel. Aan de K30-stuw is het water onder het maximumniveau van 22,50 meter TAW gezakt. Er is dus al een beetje speling als dat volgend weekend nodig zou zijn.

Burgemeester van Halen Erik Van Roelen meldt verder dat het wachtbekken van de IJzerenbeek volledig werd geledigd, het wachtbekken van de Velpe in de Zepstraat is voor 80% geledigd. Ook het binnenbekken van het Schulensbroek wordt verder geledigd om terug buffercapaciteit te creëren. Verder is het niveau van de Gete in Halen met meer dan 1 meter gedaald en het niveau van de Velpe is met 70 cm gedaald. Ook het niveau van de Demer in de Mosstraat in Halen is met een halve meter gedaald.

VMM bevestigt dat de meeste opwaartse wachtbekkens geledigd zijn en dat de overige wachtbekkens waar mogelijk verder geledigd worden zonder afwaarts op de Demer voor meer overlast te zorgen.

Geef een reactie