Tuimeldijken op Demerdijk opnieuw gesloten, situatie in Zichem blijft kritiek

Het peil van de Demer in Zichem was vanmorgen zeven centimeter lager in vergelijking met gisterenavond. Het water staat daar nu op 18,84 meter. Dat is nog steeds 24 centimeter boven het alarmpeil.

In Testelt staat het peil van de Demer op 17,50 meter. Ook dat is nog 30 centimeter boven het alarmpeil.

Op beide meetpunten verwacht VMM een zeer trage daling maar het waterpeil zal er nog dagen boven het alarmpeil blijven.

In Langdorp meet het systeem vandaag 14,51 meter. In Aarschot is dat 13,93 meter en 12,90 meter. Dat is telkens licht onder het alarmpeil maar wel nog boven de waakdrempel. Zelfde situatie in Betekom waar het water op 11,78 meter staat.

Op het traject van de bevaarbare Demer (afwaarts Diest) blijft de situatie volgens VMM zeer kritiek. In Zichem daalt het peil zeer langzaam en in Testelt is het peil nu stationair. Verder stroomafwaarts kunnen de waterpeilen zelfs nog langzaam wat toenemen. Er kan ook variatie zijn door het pro-actief bijsturen van de noodmaatregelen om grotere problemen met bebouwing te vermijden of te beperken.

Tuimeldijken opnieuw dicht, brug in Testelt blijft afgesloten

De tuimeldijken aan het Molenstedebroek, aan de Kloosterbeemden in Zichem en aan het Doodbroek in Testelt zijn ondertussen weer gesloten. Dat meldt burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes. Het massaal wegstromende water begon overlast te veroorzaken voor de woningen aan de rand van die gebieden. De brug in Testelt blijft wel nog afgesloten. Er werden nu zelfs nadarhekken gezet omdat bestuurders de verbodsborden bleven negeren. Voetgangers en fietsers kunnen wel door maar zij mogen aan beide zijden geen gebruik maken van de Demerdijken. Dat is ook levensgevaarlijk. De dijken zijn op veel plaatsen overspoeld en deels onzichtbaar, misschien zelfs onstabiel.

VMM probeert om mondjesmaat de wachtbekkens van het Webbekomsbroek en Schulensbroek te ledigen. Vanaf zaterdagmiddag komt er opnieuw regen en die kan op bepaalde plaatsen hevig zijn. Er is momenteel nauwelijks buffercapaciteit waardoor de rivieren en de beken die neerslag moeten opvangen.

Geef een reactie