Trailer van film over sterven en leven van Marieke Vervoort is klaar

De dag voor de begrafenis van Wielemie stond een opvallend koppel op de parking van Hof te Rhode te praten. Het gesprek verliep in het Engels en het duo zeulde een imposante infrastructuur aan camera’s mee. Een korte kennismaking leerde dat het over de Amerikaanse producer- cineaste Pola Rapaport en haar collega, director of photography maar ook haar partner Wolfgang Held ging. Dat zijn mensen met een stevige reputatie in de filmwereld.

Zij volgden Marieke Vervoort al enkele jaren. De bedoeling was om een film te maken over de manier waarop ze als topsporter omging met een progressieve ziekte die uiteindelijk haar overlijden zou veroorzaken.

De film zou in het jaar na het overlijden van Wielemie uitkomen maar dat sleept blijkbaar iets langer aan dan voorzien. Op de website van Pola Rapaport is nu echter een trailer verschenen voor Champion: the death and life of Marieke Vervoort. De trailer staat ook op de website van Human Arts Association, het platform dat de productie financieel mogelijk maakt.

Pola Rapaport kondigt zelf aan dat de film 80 minuten duurt en dat hij in 2020 werd afgewerkt. Of dat ook effectief zo is, is niet echt duidelijk.

De productie kreeg vorige week alleszins een subsidie van 30.000 euro van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Uit de gegevens van het VAF blijkt dat dit goed is voor 8% van de totaalkost. Het project gaat dus 375.000 euro kosten. Er is ook een link met België in het productieteam. Mark Daems is co-producer van Champion: the death and life of Marieke Vervoort.

De film over Marieke Vervoort wil een belangrijk thema bespreekbaar maken. Marieke koos voor euthanasie en dat deed ze al jaren voor ze die beslissing ook effectief liet uitvoeren. Die zekerheid maakte het voor haar mogelijk om volledig te focussen op haar sportprestaties. Ze wist dat ze op ieder moment kon kiezen om niet langer pijn te moeten hebben en precies daardoor kon ze de finale beslissing langer uitstellen. Dat is uiteraard een erg ethisch geladen thema. In ons land is de discussie over euthanasie ten gronde gevoerd, al blijft het thema altijd onderwerp van nieuwe inzichten. Maar internationaal is dat zeker niet zo. De makers van de film willen het voorbeeld van Marieke gebruiken om euthanasie in een internationale context bespreekbaar te maken.

Geef een reactie