Grote markt in Diest krijgt wandelstroken om grotere terrassen mogelijk te maken

Op 8 mei mogen de terrassen weer open terrassen en net zoals in veel andere steden en gemeenten in de regio wordt er ook in Diest alles aan gedaan om de horeca zoveel mogelijk de kans te geven om hun klanten veilig te ontvangen. Het stadsbestuur heeft samen met de lokale ondernemers een terrasplan vastgelegd. Cafés en restaurants mogen hun huidige terras uitbreiden. Na de wekelijkse woensdagmarkt van 5 mei werd de Grote Markt heringericht met bloembakken om de heropening vlot te laten verlopen.

Terrasplan klaar

Voor veel cafés is het door de veiligheidsvoorschriften niet rendabel om een terras uit te baten als ze niet meer tafels kunnen zetten en daar is meer ruimte voor nodig. Die ruimte krijgen ze in Diest. Een aantal cafés en restaurants hebben grote luifels en overkappingen laten aanbrengen op de parkeerplaatsen voor hun zaak. Anderen breiden het terras uit over de ganse ruimte van de stoep. Daarom werd op de Grote Markt een afgebakende voetgangerszone voorzien op een deel van de rijbaan. Dat gebeurde met een reeks bloembakken. De rijstrook die beschikbaar blijft voor auto’s wordt daardoor flink smaller maar met een maximumsnelheid van 30 km/uur kan dat geen probleem zijn.

Markt gedeeltelijk naar de Kaai

De uitbreidingen gebeuren onder meer ook in een zone waar de wekelijkse markt staat. Vorig jaar werd de markt verkast naar de Kluisbergstraat maar dat kan nu niet meer volgens burgemeester Christophe De Graef. Die zone is nodig voor de verkeerscirculatie van het vaccinatiecentrum. Daarom zullen een aantal kramen op de Kaai komen te staan. Voor de standhouders in de Koning Albertstraat wijzigt er niets. Voor andere evenementen die toestemming krijgen om door te gaan op en rond de Grote Markt, zoals de kermis, volgt later nog advies.

Geef een reactie