Populariteit afvaartplaats kajaks groeit snel – Hemmekes wordt draaischijf voor ontwikkeling toerisme

Tijdens de vorige legislatuur liet het gemeentebestuur van Scherpenheuvel-Zichem in zowat alle deelgemeenten een ontmoetingscentrum bouwen. In Zichem was dat De Hemmekes, een infrastructuur die deels ook door hondenvereniging De Gouden Jachthoorn wordt gebruikt. Zichem kent de jongste jaren een opvallende nieuwe dynamiek en de site van de Hemmekes is bij veel van die nieuwe projecten betrokken. Het ontmoetingscentrum kan daardoor een potentieel krijgen dat de oorspronkelijke doelstelling ervan overstijgt.

Een van die nieuwe projecten is de aanlegplaats voor kajaks. De Demer ondergaat momenteel een stevige metamorfose. De stinkende riool van weleer is een levende bron van biodiversiteit geworden. De natuur vaart er wel bij maar ook de mens kan weer genieten van de meanderende rivier. Kanovaren op de Demer bijvoorbeeld, is erg populair geworden. Ook al omdat er afvaartplaatsen zijn aangelegd voor kano’s. De familie Dierickx uit Langdorp startte daar zaterdagmiddag voor een trip over het water. De Demer ligt op wandelafstand van hun woning in Langdorp en ze varen dus eigenlijk gewoon naar huis. Een boottochtje op de Demer is voor dit gezin een bijna wekelijkse activiteit. Ook vorige week gebruikten ze de afvaartplaats aan de Hemmekens als startplaats.

Niet alleen de kajaks geven de site van de Hemmekes extra potentieel. De provincie Vlaams-Brabant liet een paar jaar geleden op vijf plaatsen, zogenaamde Demermonumenten oprichten. Die werden allemaal aangemaakt in Cortenstaal. Een van die monumenten staat op de demeroever aan het Zichemse ontmoetingscentrum. De simulatie van een platbodem is een bijzonder idyllische picknickplaats waar je steeds meer volk een korte pauze ziet nemen.

De populariteit van die picknickplaats zal alleen maar toenemen met dat andere project dat Zichem een boost gaat geven. De erfgoedwandeling is momenteel nog volop in opbouw maar je kan nu al zien dat dit de deelgemeente een stevige toeristische impuls zal geven. Projectbeheerder de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) levert hier echt fraai werk af. Het traject van die wandeling passeert aan de Hemmekes. VLM pootte daar zitbanken in De Merodestijl neer en de omgeving van het ontmoetingscentrum werd op een biodiverse manier ingegroend. Dat maakt de site van de Hemmekes alleen maar aantrekkelijker.

Tijdens corona komt in Zichem bijna onopvallend een nieuwe dynamiek op gang die na corona wel eens voor een boost van de toeristische ontwikkeling van de deelgemeente kan zorgen. Zichem verdient die waardering ook. De reputatie van het dorp is gelinkt aan De Witte en aan carnaval maar de deelgemeente heeft veel meer te bieden. Het dorp heeft een uniek onroerend erfgoed met de Maagdentoren en de Eustachiuskerk als blikvangers. Die troeven gekoppeld aan het natuurlijke kader van de Demerbroeken kunnen de dragers zijn van een herprofilering van het toeristisch potentieel van Zichem.

Geef een reactie