Buren vormen karakterloos grasveld om tot meerwaardeproject voor wilde bijen

Op de kruising van de Langeberg, de Kruisstraat en de Turnhoutsebaan liggen twee percelen grond die, na de imposante werken voor de heraanleg van de Langeberg, voorbestemd leken om te worden aangekleed als karakterloze grasveldjes zonder meerwaarde. Inge Dierickx, die tegenover de percelen woont, zag dat echter anders. Zij kon een aantal buren overtuigen om mee de schouders te zetten onder Project Bee. Wilde bijen hebben het momenteel heel erg moeilijk en het groepje buren wilde de eilandjes inrichten met planten en materialen waar die bijzonder nuttige beestjes effectief iets aan hebben. Er werd advies gevraagd over de planten die nodig zijn om de bijen te ondersteunen en Inge haalde zelf de zaag en de schroevendraaier boven om een soort raatstructuur in hout in mekaar te knutselen dat gaat dienen als bijenhotel. 

De stad Diest heeft een regeling waarmee inwoners een site kunnen adopteren om die te onderhouden en die zodanig in te richten dat de biodiversiteit er baat bij heeft. De groep gebruikte die regeling om hun actie op een legale manier te kunnen opbouwen. Plantjes en hout kosten wel wat geld maar het progressieve platform Curieus was bereid om deze actie financieel te ondersteunen. Momenteel zitten de eerste plantjes in de grond en Inge Dierickx is nog even in de weer met haar gereedschapskast. De raatstructuur is klaar maar er moet nog een dak op de constructie komen. Als dat klaar is kan Project Bee verder worden ingericht. 

De groep wil nog een startmoment organiseren maar dat wordt nog even temporiseren tot de pandemie toelaat om er ook echt een sociaal moment van te maken.

Project Bee kan een inspirerend project zijn voor andere mensen die ook begaan zijn met de biodiversiteit. Het is een perfect voorbeeld van hoe je met een beperkte groep mensen, veel enthousiasme en een klein startbudget, een verschil kan maken.  Zoals de perceeltjes in Molenstede zijn er vele duizenden in Vlaanderen.

Het zou ook een aanzet kunnen zijn om bij planning van grote infrastructuurwerken zoals dat in Molenstede, ook na te denken over de bevordering van de biodiversiteit. Het is van een gans andere orde maar op de Langeberg werden honderden bomen gezaagd on de weg te kunnen heraanleggen. Naast de nieuwe weg wordt de helling ingekleed met gras. Dat is de klassieke gemakkelijkheidsoplossing waar de natuur nauwelijks meerwaarde aan heeft. Dat zou ook anders kunnen. Het stadsbestuur van Diest gaf onlangs het goede voorbeeld met de aanplant van 180.000 bloembollen op de ring rond Diest. Voor alle duidelijkheid, in het dossier van de Langeberg is het stadsbestuur niet aan zet. Het is aan Vlaanderen om verantwoordelijkheid op te nemen.

Geef een reactie