Aankomst rit Baloise Belgium Tour in Scherpenheuvel wordt lekkere wielerkluif

De wedstrijd heet al een paar jaar Baloise Belgium Tour maar vroeger hadden we het gewoon over de Ronde van België. Vorig jaar kon de nationale rittenkoers niet doorgaan. Over de reden moeten we het niet meer hebben allicht. Die afgelasting was pokkejammer voor Averbode want de slottijdrit zou daar plaats vinden. Een tijdrit van een grote ronde op het allerhoogste niveau is zelfs voor niet-liefhebbers van de zingende ketting een spektakelstukje. Het mocht dus niet zijn.

Als compensatie krijgt Scherpenheuvel-Zichem dit jaar een aankomst van een rit in lijn van de de Baloise Belgium Tour. Toch een graadje minder zou je dan denken maar dat is niet zo. Het roadbook staat ondertussen online en dat verduidelijkt dat we best wel wat koers gaan te zien krijgen rond de basiliek. Het roadbook van de rit verraadt dat het peloton de meeste deelgemeenten aandoet. Er is ook een plaatselijke ronde van 15,7 kilometer die driemaal wordt afgelegd

De rit naar Scherpenheuvel wordt gereden op vrijdag 11 juni en gaat van Gingelom naar Scherpenheuvel-Zichem. De aankomstlijn wordt echter niet in Averbode getrokken maar op de Diestsestraat ter hoogte van Op ‘t hof in Scherpenheuvel. Een brede weg dus waar kilometers lang geen kronkeltje in ligt en die aan het einde een vleugje bergop gaat. Een kluif voor de rasspurters dus.

De kans dat er zo’n massaspurt komt is niet ondenkbaar. De rit is 174 kilometer lang en er zitten geen noemenswaardige kuitenbijters in. Bovendien wordt de dag nadien de koninginnerit gereden en zullen de klassementsrijders zich allicht sparen.
Het peloton komt via Landen, Linter, Zoutleeuw, Geetbets en Kortenaken naar de omgeving van Scherpenheuvel-Zichem. Er is nog een korte passage in Halen en daarna gaat het via Diest en Tessenderlo naar Averbode. Er volgt dan een lusje naar Langdorp en Aarschot om uiteindelijk via Rillaar definitief in de aankomststad aan de plaatselijke rondes te beginnen.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Het plaatselijk circuit loopt via Weg Messelbroek → Pater Richard V.D.Wouwerstraat → Markt → Kranenburgstraat → Steenweg Diest → Zichemseweg → Dongelstraat → Diestersteenweg → Diestsestraat → Albertusplein → Basilieklaan → A.Nihoulstraat → Houwaartstraat → Oude Tiensebaan → Tiensestraat → Weg Messelbroek.

Wegwerpzone en Super 8 checkpoint

De renners mogen het verpakkingsmateriaal van hun voeding of ander materiaal zoals drinkbussen sinds kort niet meer in de vrije natuur slingeren. Dat kan enkel nog en de zogenaamde wegwerpzones. Op de plaatselijke ronde is zo’n wegwerpzone bij het buitenrijden van Zichem op de Steenweg Diest tussen de Bredeveldstraat en de Wijnputstraat. Als je een souvenir wil scoren moet je daar dus in de buurt staan.

Er liggen ook twee Super 8 checkpoints op de lokale ronde. Wie daar als eerste door komt krijgt punten voor de strijdlust en dat klassement levert wel wat centen op in de Baloise Belgium Tour. Het checkpoint ligt op het kruispunt van de Oude Tiensebaan met Groenhoef.
Ook de Gouden kilometer ligt op het lokale circuit. Bij het binnenrijden, halverwege en bij het buiten rijden van die kilometer krijgen de eerste drie renners die passeren respectievelijk drie, twee en een seconde bonificatie. De gouden kilometer ligt op Weg Messelbroek ter hoogte van het kruispunt met de Wezelbaan en ter hoogte van huisnummers 81 en 156.

Hopelijk kunnen we midden juni buiten gaan kijken naar dit hoogstandje van de glimmende dijen. Mocht dat nog niet het geval zijn, de wedstrijd wordt ook live uitgezonden op Sporza, RTBF en Eurosport.

3 comments

Geef een reactie