Veel hogere tarieven in Halve Maan voor niet-inwoners van Vlaams-Brabant, reserveren blijft verplicht

Wij publiceerden gisteren een artikel over de nieuwe tarieven voor het provinciaal domein Halve Maan. De provincie laat daar momenteel een gigantische afsluiting optrekken om het strand- en zwembadgedeelte te scheiden van de park- en speelzone. Die laatste zones worden voor iedereen gratis. Je moet enkel nog betalen voor het nieuw-afgesloten gedeelte.

We kregen ondertussen veel meer details over de tariefstructuur en daar zijn toch een paar opvallende accenten bij.

+12 jarige niet Vlaams-Brabanders betalen wel degelijk 12 euro

Het standaardtarief voor bezoekers uit Vlaams-Brabant die ouder zijn dan 12 jaar is 4 euro. Wie jonger is betaalt echter maar 3 euro en kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis binnen.

Bezoekers die niet in Vlaams-Brabant wonen en ouder zijn dan 12 jaar betalen echter 12 euro per dag. Tot 12 jaar geldt voor hen ook het normale tarief van 3 euro. De huidige formulering van de provincie laat echter ruimte voor discussie. In de tarieflijst staat immers enkel een prijs voor “volwassenen Vlaams-Brabant”. Als we de term “volwassenen” letterlijk toepassen geldt dat dus vanaf 18 jaar. Dat zou echter betekenen dat er geen tarief is voor jongeren vanaf 13 tot en met 17 jaar die niet in Vlaams-Brabant wonen. Persverantwoordelijke van de provincie Vlaams-Brabant Frank Ilsbroux laat er echter geen twijfel over bestaan. Inwoners die niet in de provincie wonen en ouder zijn dan 12 jaar betalen wel degelijk 12 euro per bezoek.

Inwoners van Diest betalen dus voortaan 3,5 euro maar ook dat geldt vanaf 13 jaar. Wie tussen 4 en 12 jaar is betaalt maar 2,5 euro.

Duidelijkheid over abonnementen

Er is nu ook duidelijkheid over de prijs van de abonnementen. De eerder gecommuniceerde tarieven van 30 euro individueel en 70 euro voor een gezin, zijn enkel geldig voor inwoners van Diest. Inwoners van de provincie Vlaams-Brabant betalen respectievelijk 50 euro en 100 euro. Voor wie buiten de provincie woont is dat zelfs 120 euro en 175 euro.

Aangrenzende gemeenten zijn de dupe

Tenzij er alsnog een regeling komt zijn inwoners uit de aangrenzende gemeenten in andere provincies de dupe van dit systeem dat gebaseerd is op de provinciegrenzen. Je woont bijvoorbeeld in Halen, Laakdal of Tessenderlo. Dan betaal je vlotjes 12 euro inkom of 120 euro voor een individueel abonnement. Maar als je in Bekkevoort of Scherpenheuvel-Zichem woont is dat maar 4 euro in plaats van 12 euro, of 50 euro in plaats van 120 euro. Dat probleem bestond vroeger ook al maar de aangrenzende gemeenten hadden toen de mogelijkheid om zelf een bijdrage te betalen en de inkom voor hun inwoners goedkoper te maken. Die correctie lijkt nu van de baan.

Reserveren verplicht tijdens pandemie

Perswoordvoerder Frank Ilsbroux bevestigt dat het reserveringssysteem gehandhaafd blijft zolang de pandemie maatregelen nodig maakt. Concreet wil dat zeggen dat zolang er een beperking is van het aantal bezoekers, je ook zal moeten reserveren. Vorig seizoen was er wrevel over dat systeem omdat je een reservatie niet kan wijzigen of cancellen. Dat zal ook dit jaar niet kunnen. Het grote verschil is dat inwoners van Diest niet meer gratis naar het domein kunnen. Een no-show betekent dus dat je je geld kwijt bent, ook als je in Diest woont.

Uitzonderingen en sociaal gecorrigeerde tarieven

Vakantiegangers van het Steunpunt Vakantieparticipatie of houders van een EDC-kaart (European Disability Card) betalen 2,50 euro voor een bezoek aan het strand- en zwembadgedeelte. Houders van een begeleiderspas mogen gratis binnen.

Scholen betalen 2,50 euro per leerling voor schoolzwemmen. Voor scholen in Diest is dat 1,50 euro. Er zijn ook specifieke combitickets voor scholen, jeugdwerk en jeugdsport.

Geef een reactie