Provincie sluit zwembadgedeelte van Halve Maan af, enkel strand en zwembad betalend

Er was de laatste maanden nogal wat commotie over het inkomgeld voor het provinciedomein Halve Maan in Diest. Die commotie is een gevolg van de beslissing van de provincie Vlaams-Brabant, om voortaan ook inwoners van Diest te laten betalen voor een zwembeurt. De park- en speelzone zou dan voor iedereen gratis worden.

Het is de provincie ook menens met dat voorstel. Op het domein is men ondertussen begonnen met een gigantische afsluiting neer te poten die het zwemgedeelte van de park- en speelzone moet afsluiten. Als de zwembaden van de Halve Maan al zouden opengaan op 1 mei, kan iedereen dus gratis genieten van alle faciliteiten van het provinciedomein maar wie wil zwemmen moet inkom betalen.

Burgemeester van Diest Christophe De Graef liet overigens eerder al blijken dat hij er sterk aan twijfelt dat het zwembad zal open gaan. Dat is uiteraard volledig afhankelijk van de evolutie van de besmettingscijfers en van de vaccinatiecampagne in onze regio.

Niet meer gratis voor inwoners van Diest

Hoeveel de inkom voor het zwembadgedeelte zal bedragen is ondertussen beslist door het provinciebestuur. Tot vorig jaar hanteerde de provincie een gestaffeld tarief waarbij inwoners van Diest gratis toegang kregen in het ganse domein. Inwoners van Vlaams-Brabant betaalden dan weer een lager tarief dan inwoners van buiten de provincie.

Die regeling geeft echter een verkeerd beeld. Het was wel degelijk zo dat het stadsbestuur van Diest een bijdrage betaalde aan de provincie Vlaams-Brabant, ter compensatie van de gratis toegang voor de eigen inwoners. Die bijdrage was niet per bezoek maar per unieke bezoeker die in een bepaald jaar een of meerdere keren binnen kwam. Dat kostte het bestuur ongeveer 12.000 euro per jaar. Aangrenzende gemeenten die in Limburg of Antwerpen lagen, kregen de kans om te kiezen een vergelijkbaar systeem. Ook zij konden opteren voor een gemeentelijke bijdrage in ruil voor verlaagde inkomtarieven voor hun inwoners.

De regeling die Diest had onderhandeld met de provincie, kwam voor de eerste keer onder druk door de beperking van het aantal aanwezigen in het domein, om de verspreiding van covid-19 in te perken. In piekperiodes kwamen soms tot 6000 bezoekers een baantje trekken of wat zon sprokkelen. Dat werden er vorig jaar maximaal 800 en slechts 160 inwoners mochten een beroep doen op de gratis plaatsen voor Diestenaren. Bovendien moesten de bezoekers voortaan hun plaatsje reserveren maar dat verliep blijkbaar niet altijd vlekkeloos. Bij de provincie was er dan weer wrevel omdat mensen die een gratis plaats gereserveerd hadden, niet altijd kwamen opdagen. Anderzijds hadden die mensen ook geen mogelijkheid om hun reservatie te cancellen.

Frustraties aan alle kanten dus en die knoop lijkt alsnog niet helemaal ontward. Burgemeester van Diest Christophe De Graef kreeg op 16 februari 2021 een email van gedeputeerde van Provinciedomeinen An Schevenels. Daarin stond een eerder onvolledig voorstel met inkomtarieven. Ondertussen werd dat voorstel wel goedgekeurd door de provincieraad. Inwoners van Diest betalen voortaan 3,5 euro per dag. Niet-inwoners betalen dit jaar nog 4 euro en vanaf volgend jaar wordt dat 5 euro. Het stadsbestuur van Diest zal alleszins niet langer tussenkomen voor de betaling van de inkom van haar eigen inwoners. De regeling zou immers niet meer per unieke bezoeker maar per bezoek gelden. Dat is onbetaalbaar voor het stadsbestuur en het is ook niet op die manier meegenomen in de meerjarenplanning.

Er zouden ook jaarabonnementen komen. Die zouden 30 euro voor één persoon en 70 euro voor een gezin kosten. Het stadsbestuur van Diest overweegt om daar een tussenkomst in te doen maar als het bestaande kortingssysteem wordt gehandhaafd lijkt dat een druppel op een hete plaat te worden. De tussenkomst die vroeger bestond, bedroeg 2 euro per bezoeker per jaar. Een abonnement zou dan geen 30 euro maar 28 euro kosten, een korting van 0,67% dus.

One comment

Geef een reactie