Monumentenwachters oefenen op de Maagdentoren

Wie vandaag aan de Maagdentoren in Zichem passeerde, kon spectaculaire situaties bekijken. Monumentenwachters Wim Meers en Sofie Buggenhout schaafden hun klimtechnieken bij op de steile wanden van de toren. Dat gebeurde zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de toren.

De Maagdentoren is een ideale oefenplaats omdat de restauratie nog niet zo lang geleden plaats vond. De Monumentenwachters kunnen er dus vrij zeker van zijn dat de bouwfysische toestand van de toren in orde is. Dat neemt niet weg dat de klimmers zo veel mogelijke veiligheid inbouwen.

Monumentenwacht Vlaanderen werd al in 1991 opgericht met als doel het onderhoud van waardevol historisch erfgoed te stimuleren. De organisatie werkt voor particuliere eigenaars, kerkbesturen en openbare besturen. Ze voeren jaarlijks meer dan 1000 inspecties uit met de bedoeling om snel eventuele problemen te detecteren. Regelmatig onderhoud kan dure en laattijdige ingrepen uitstellen en zelfs vermijden.

De Monumentenwachters leveren op die manier schitterend werk maar ze zijn uiteraard afhankelijk van de opdrachten die ze krijgen. In het geval van de Maagdentoren klinkt dat enigszins cynisch. Het monument stortte in 2006 gedeeltelijk in nadat het jarenlang verwaarloosd werd. De restauratie van de toren sleepte daarna bijna tien jaar aan maar in 2015 kon de Zichemse donjon zijn toeristische functie weer volop invullen.

Die rol als toeristische trekpleister krijgt er binnenkort een turbo-effect bij. De Maagdentoren wordt de spil van de erg mooi uitgebouwde erfgoedwandeling in Zichem.

Geef een reactie