Actie Mooihouders start met ruiming zwerfvuil in 75% van straten in Scherpenheuvel-Zichem

Wandelen is tijdens de pandemie bijzonder populair geworden. Dat heeft ook duidelijk gemaakt dat er bijzonder veel zwerfvuil in onze mooie regio rond slingert. Misschien kan dat ook wel een keerpunt worden. In Scherpenheuvel-Zichem start vandaag de actie Mooihouders. Dat is een goed gekozen naam voor een anti-zwerfvuilbeweging die geïnspireerd wordt door Mooimakers.

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus is verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVG).

Het gemeentebestuur van Scherpenheuvel-Zichem deed een oproep voor vrijwilligers en daar hebben 90 gezinnen op gereageerd. Zij engageren zich om vrijwillig en regelmatig zwerfvuil te ruimen in een zelf gekozen gebied. Met dat engagement is er een principiële garantie dat in 75% van alle straten zwerfvuil geruimd wordt. Dat is het equivalent van 285 kilometer straten. Eén deelnemer claimde de Demer als gebied en zal met een raftingbootje zwerfvuil op de Demer ruimen en dit van de grens met Diest tot in Langdorp. In dat gebied gaan de Mooihouders minstens vier keer per jaar op pad. Ze gaan dit engagement aan voor minstens 1 jaar.

Het lokaal bestuur stelt afvalzakken , fluo Mooihoudershesjes, een grijpstok (ook voor kinderen) en handschoenen ter beschikking. De vrijwilliger zijn na het ondertekenen van een charter ook verzekerd. Ze krijgen ook een kleine vergoeding van 20 euro per gezin op hun diftarrekening.

Het gaat verder dan het louter schoonhouden van de bermen. Het belangrijkste wat we met deze actie willen bereiken is dat steeds meer mensen zich bewust worden van deze problematiek en dergelijk asociaal gedrag niet meer tolereren. Alleen een gedrags- en mentaliteitswijziging bij het grootste deel van de bevolking kan tot een duurzame oplossing leiden. Wij hopen, met deze eerste 90 vrijwilligers als ambassadeur, steeds meer mensen te overtuigen om juist te handelen.

Schepen voor Omgeving Nico Bergmans
Coachingtraject

Voor de actie Mooihouders volgt het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem samen met OVAM het coachingtraject Mooimakers. Dit is een vrij omvattend traject waar, naast een aanpak voor sluikstorten, ook een vuilnisbakkenplan, aanpak hondenpoep en een sigarettenpeukenbeleid in kaderen.

In het verleden ruimden een aantal mensen al regelmatig zwerfvuil op tijdens hun wekelijkse of dagelijkse wandeling. Mooihouders structureert al deze acties en zorgt ervoor dat zwerfvuil in de stad regelmatig wordt opgeruimd. De Mooihouders gaan officieel van start op zondag 28 maart. De coronamaatregelen laten het jammer genoeg niet toe om een opstartmoment te organiseren.

Oproep

Je kan je nog aanmelden als Mooihouder en zelf ook een gebied claimen. Laat het weten via mooihouders@scherpenheuvel-zichem.be of 013 35 24 17.
Volgens schepen Nico Bergmans komen er later in 2021 nog bijkomende acties voor de verenigingen. Zij zullen een extraatje kunnen verdienen voor de clubkas.

Geef een reactie