Privésecretaris van aartsbisschoppen Suenens en Danneels overleden en begraven in Scherpenheuvel

Foto: Kerknet © Luc Van Hilst

Een overlijden is typisch een moment waarop een gemeenschap in solidariteit samenkomt om te troosten, te steunen en te herdenken. In de huidige situatie zijn rouw- en uitvaartplechtigheden echter nauwelijks mogelijk en misschien is dat wel een van de meest ingrijpende aspecten van covid-19.

Veel meer mensen overlijden momenteel zonder dat de gemeenschap daarvan op de hoogte is. In Scherpenheuvel overleed op zondag 7 maart 2021 kanunnik Wilfried Brieven aan de gevolgen van een hersentumor. Kanunnik Brieven was de privésecretaris van de kardinaal-aartsbisschoppen Leo-Jozef Suenens en Godfried Danneels en en hij was ook interdiocesaan verantwoordelijke van de Charmismatische Vernieuwing. 

Wilfried Brieven werd geboren op 11 september 1931 in Sint-Joost-ten-Node en tot priester gewijd op 26 december 1955. Na zijn studies aan de Katholieke Universiteit van Leuven (kandidaat Oude Geschiedenis, baccalaureaat Thomistische Wijsbegeerte en licentiaat Wijsbegeerte en Letteren) werd hij op 1 september 1957 benoemd tot leraar aan het Heilig Hartcollege van Ganshoren. Vanaf 6 juni 1963 was hij directeur van dit college. Op 30 juni 1966 werd hij benoemd tot privésecretaris en ceremoniarius van kardinaal-aartsbisschop Leo-Jozef Suenens. Vanaf 30 november 1979 en tot 31 januari 1986 was hij daarnaast ook interdiocesaan verantwoordelijke van de Charismatische Vernieuwing. Hij bleef ceremoniarius van kardinaal-aartsbisschop Godfried Danneels tot 31 augustus 1992 en privésecretaris tot 28 februari 2001. Daarna ging hij met emeritaat. Hij werd titulair kanunnik benoemd op 4 september 1992 en werd erekanunnik op 6 september 2002.

Kanunnik Luc Van Hilst, momenteel deken van de regio Tienen en pastoor van Scherpenheuvel, volgde destijds Wilfried Brieven op als privésecretaris. Hij heeft hem in zijn laatste levensmaanden bijgestaan.

“Wilfried heeft zijn roeping en zending als priester steeds in dienst gezet van de Kerk die hij zeer beminde. Ondanks vele fouten en lijden aan de Kerk wist hij zich steeds dankbaar voor die moeder die hem heeft gedragen en gevoed, die hem Jezus en zijn Evangelie schonk en die hem zond om op zijn beurt te verkondigen en te getuigen van de blijde boodschap. We zullen Wilfried vooral gedenken en danken voor de vijfendertig jaar waarin hij als privésecretaris van de kardinaal-aartsbisschop de kerk in ons bisdom heeft gediend. Eerst bij kardinaal Leo-Jozef Suenens van wie hij het vuur van de Geest ontving om zich ten dienste te stellen van de Charismatische Vernieuwing in ons land. Daarna tot aan zijn pensionering in 2001 van kardinaal Godfried Danneels. Een periode waarin het secretariaat van de kardinaal en de persdienst een hechte tandem vormde.

Wilfried Brieven werkte nog mee in de Foyer in Bonheiden en in de parochies van Zemst en Hofstade. Hij bleef zich ook inzetten voor de Charismatische Vernieuwing.

In oktober 2020 werd vastgesteld dat hij een hersentumor had en niet meer alleen kon blijven. Hij wilde zijn laatste levensdagen in Scherpenheuvel, dicht bij Onze Lieve Vrouw, beleven.

Wilfried Brieven werd negentachtig jaar. Op 26 december 2020 vierde hij nog zijn vijfenzestigjarig priesterjubileum. De uitvaartplechtigheid vond plaats op donderdag 11 maart om 10 uur in de basiliek van Onze Lieve Vrouw van Scherpenheuvel, gevolgd door de begrafenis op het kerkhof van Scherpenheuvel.

Geef een reactie