Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer wordt vanaf 2022 geprivatiseerd

De Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer geeft sedert 2016 gratis info en hulp over vervoer aan mensen waarvan de mobiliteit beperkt is door handicap of ziekte. In die periode werden er 33.667 ritten geregeld. De MAV werkte al die tijd binnen de organisatie van de provincie Vlaams- Brabant. Daar komt echter een einde aan. In het kader van de werking van de vervoersregio’s wordt de Mobiliteitscentrale Vlaams-Brabant begin 2022 overgenomen door een privaat geleide mobiliteitscentrale. Vlaanderen maakt momenteel een keuze uit de verschillende kandidaten.

De Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV) geeft alle Vlaams-Brabantse inwoners met een verminderde mobiliteit of hulpverleners informatie en advies over aangepast vervoer. Ze krijgen een overzicht van de mogelijkheden, de verschillende aanbieders en de verschillende voorwaarden en tarieven om toch bij de dokter, de sportclub of familie en vrienden te geraken.
Wie niet in een rolstoel zit, krijgt advies over de meest geschikte vervoersoptie en de nodige informatie zodat ze snel en gemakkelijk hun vervoer zelf kunnen regelen.
Voor rolstoelgebruikers regelt de MAV het aangepast vervoer zelf. De MAV heeft zelf geen voertuigen maar werkt met vervoerders samen om de ritten uit te voeren.

MAV is een succes

Volgens gedeputeerde voor mobiliteit Tom Dehaene doet de Mobiliteitscentrale het goed. Er is duidelijk vraag naar dit soort occasioneel aangepast vervoer. In het startjaar boekten ze 4.593 ritten. Dat getal is jaarlijks blijven stijgen en is op 4 jaar tijd zo goed al verdubbeld. Totdat corona roet in het eten kwam strooien waardoor de sociale ritten geschrapt moesten worden. Momenteel zou er wel een herneming van de activiteit zijn.

Klanten zijn tevreden van de service

Uit een klantenevaluatie blijkt dat 91% tevreden tot zeer tevreden is. 96% van de respondenten geeft aan dat deze dienstverlening hun vervoer aanzienlijk gemakkelijker maakt. Ze moeten niet meer zelf op zoek gaan naar wie het vervoer kan doen. 94% van de klanten vindt de dienstverlening van de vervoerders goed tot zeer goed.

Vervoersregio neemt volgend jaar over

In het kader van de werking van de vervoersregio’s wordt de Mobiliteitscentrale Vlaams-Brabant begin 2022 overgenomen door een privaat geleide mobiliteitscentrale. Vlaanderen maakt momenteel een keuze uit de verschillende kandidaten. Die staan voor een stevige uitdaging om zorgzaam vervoer aan een betaalbaar tarief aan te bieden. Volgens Tom Dehaene zal de provincie er alles aan doen om deze overgang goed te laten verlopen. Vlaams-Brabant blijft ter beschikking om hun expertise te delen met de opvolgers.

Geef een reactie