Provincie heeft 130.000 € klaar voor handelskernversterking – Shoppen in Diest is inspiratiecase

Er is opvallend veel leegstand van handelszaken in het centrum van een aantal Vlaams-Brabantse steden en gemeenten. Het provinciebestuur grijpt in en trekt extra centen uit om die handelskernen meet te ondersteunen. Er wordt 130.000 euro vrij gemaakt voor 24 projecten die de commerciële centra in Aarschot, Affligem, Beersel, Diest, Dilbeek, Grimbergen, Halle, Herne, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Lubbeek, Overijse, Pepingen, Roosdaal en Zaventem moeten versterken.

Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie wil met dat geld een aantal handelskernversterkende initiatieven ondersteunen. De gedeputeerde wil op termijn streven naar leefbare en levendige dorps- en stadskernen met een toegankelijk en gevarieerd aanbod aan wonen, werken en detailhandel. De gemeentelijke projecten moeten de gemeentelijke kernen ook verkeersveiliger, aantrekkelijker en beter bereikbaar maken. Aantrekkelijke handelskernen zorgen er ook voor dat inwoners lokaal consumeren bij de eigen handelaars.

Het provinciebestuur kreeg nogal wat vragen om vragen om extra financiële middelen te voorzien voor handelskernversterking. Voor 2020 werden er 24 handelskernversterkende projecten van  17 gemeenten voor een totaal bedrag van 130.000 euro toegekend. De meerderheid van de projecten focust op de promotie van de lokale handelaars. Bovendien heeft het provinciebestuur een inspiratiegids opgemaakt voor gemeenten met tips en voorbeelden om de handelskern te versterken.

Een kort overzicht van projecten in de regio:

Aarschot5.000 €Eindejaarsbeleving en shoppingroute handelskernen
Aarschot5.000 €Gemeentelijke waardebon ter ondersteuning van lokale detailhandel en horeca
Diest5.000 €Shoppen in Diest
Kampenhout10.000€verfraaiing en versterking van het handelscentrum van Kampenhout, alsook ondersteuning van de horecagelegenheden
Keerbergen5.798 €Verkeerstudie in functie van handelskernontwikkeling .
Kortenaken750 €Campagne Kortenaken Cadeaubon
Lubbeek5000 €Lubbeek steunt de horeca
Lubbeek2.755 €Lokaal staat centraal
Overijse5.000 €Digitale gemeentelijke geschenkbon
Zaventem3.478 €Handelskernversterking Sterrebeek en Nossegem
Het project shoppen in Diest is een van de voorbeeldcases in de inspiratiegids


Shoppen in Diest is goud waard. Letterlijk, met een groots opgezette spaaractie kon je een goudstaaf winnen. Samen met een stevige online promotie en een campagnefilmpje steekt de stad Diest haar lokale handel zo meer dan een hart onder de riem tijdens de coronaperiode.
De website http://www.shoppenindiest.be bestond al voor de coronacrisis. Maar toen de pandemie uitbrak en winkels en
horeca tijdelijk dicht moesten, werd de website nog meer als daarvoor een promotiekanaal. “Op de website verzamelden we alle lokale handelaars die online shoppen of afhaalmomenten organiseren”, vertelt centrummanager Joachim Vancluysen. “In het najaar lanceerden we twee advertentiecampagnes op sociale media rond ‘Diest blijft (s)maken’ en ‘Diest blijft shoppen’. De boodschap was dat je ook tijdens de coronaepidemie bij onze lokale handel terecht kon. Ook als je online koopt.”

Filmpje in vaccinatiecentrum
Een promotiefilmpje moest deze boodschap nog eens extra in de verf zetten. Het filmpje waarin twee dames een namiddagje shoppen in Diest is klaar, maar werd nog niet gebruikt. “Omdat in het najaar de coronamaatregelen weer verstrengden en met twee shoppen geen goed idee meer was”, zegt centrummanager Joachim. “We zijn wel van plan het filmpje te tonen in de wachtruimte van het vaccinatiecentrum in de stad. Zo bereiken we toch 55.000 tot 60.000 mensen, twee keer.”

Win een goudstaaf
In december en januari liep er een originele spaaractie. Je kon op een spaarkaart tien zegeltjes verzamelen als je ging
shoppen bij lokale handelaars. Elke week maakte je kans op één van de vijf Diest Cadoosjes, dat zijn waardebonnen ter
waarde van 50 euro. Eén hoofdwinnaar won een goudstaaf ter waarde van 1250 euro. Anders dan de traditionele eindejaarslotjesactie, namen ook de handelaars van de deelgemeenten deel aan de actie. Samen goed voor wel 400 handelaars. De actie leverde 50.000 volle spaarkaarten op. “We vroegen de mensen volgens de GDPR-richtlijnen of we hun gegevens op de spaarkaarten mogen gebruiken om op te nemen in ons nieuwsbriefsysteem. Zo kunnen we hen later nog warm maken om lokaal te shoppen in Diest.”

Online hulp
Als extra hulp startte de stad Diest een samenwerking met een social mediabureau. Zo kunnen handelaars gratis gebruikmaken van een online platform waar ze zichzelf online trainen. Hoe maak je een Facebookpost? Welke foto gebruik je? Welke hashtag? Hoe bouw je je eigen Facebookwinkel?
“De handelaars krijgen tips via korte online filmpjes. Die kunnen ze bekijken waar en wanneer ze willen. Dat is gemakkelijker dan een webinar van anderhalf uur. We kochten 50 accounts aan, daarvan zijn er intussen 42 in gebruik.” Nog een tip voor andere steden en gemeenten die hun lokale handel willen ondersteunen. “Zoek het niet te ver”, zegt de centrummanager. “En je hoeft echt niet het warme water uit te vinden. Kijk naar wat andere steden en gemeenten doen. Wat werkt en wat niet? Alle ondersteuning is welkom.”

Geef een reactie