Sien Volders uit Schaffen staat op de longlist van de prestigieuze Libris literatuurprijs

De longlist van de Libris literatuurprijs is bekend gemaakt en daar staat een auteur bij die uit Schaffen afkomstig is. Oogst, de tweede roman van Sien Volders, staat tussen de 18 genomineerden voor de meest prestigieuze literatuurprijs van de Benelux. De winnaar van die prijs mag 50.000 euro op de rekening bijschrijven.

Sien Volders groeide op in Schaffen. Ze ging daarna kunstgeschiedenis en antropologie studeren. Tijdens haar studies liep ze tv-maker Lieven Scheire tegen het lijf met wie ze later ook huwde. Momenteel woont en werkt Sien Volders in Gent.

In 2017 debuteerde ze met haar roman “Noord”. Dat werd meteen een toppertje. De debuutroman werd genomineerd voor de Bronzen Uil en de ANV Debutantenprijs. 

Vorig jaar verscheen haar tweede roman “Oogst”. Het verhaal gaat over de Roemeense Alina die met haar elfjarige zoon Lucian vanuit hun armoedige thuissituatie naar Sicilië reist, in de hoop daar geld te kunnen verdienen in de tomatenpluk. Ze komt terecht op de kwekerij van een Siciliaanse boer, in harde, bijna ondraaglijke omstandigheden.

“Oogst” staat dus voorlopig op de longlist voor de prestigieuze onderscheiding. Op 1 maart wordt het aantal nominaties terug geschroefd naar zes. Uit die shortlist wordt op 10 mei de winnaar bekend gemaakt. Sien Volders heeft wel stevige concurrentie. Er staan nog drie andere Belgen in de longlist. Stefan Hertmans, Erwin Mortier en Lize Spit zijn grote namen in de literatuurwereld. Vanuit Nederland staan onder meer Jeroen Brouwers en Arnon Grunberg in dat prestigieuze lijstje.

Geef een reactie