Lars “Tuzq” Van Cauwenbergh wint Best of Belgium

Lars “Tuzq” Van Cauwenbergh uit Scherpenheuvel-Zichem heeft de Best of Belgium gewonnen. Dat is een wedstrijd van Street Art Antwerp om de mooiste streetart in het land te bekronen.

De organisatoren selecteerden dertig murals. Daarna mocht het publiek online stemmen. Tijdens de laatste week van die stemming werd duidelijk dat de strijd voor de overwinning zou gaan tussen Smok uit Sint-Niklaas en onze eigen Tuzq. Pas in de laatste dagen kon Tuzq zijn opponent voorbij.

Streetart was typisch iets van de grootsteden maar wie de top tien van dit klassement bekijkt stelt vast dat er een brede democratisering van de straatkunst bezig is. Scherpenheuvel, Schepdaal, Ronse en Zoersel zijn niet bepaald metropolen. Toch hebben zij een laureaat in de top tien.

1.Tuzq – Scherpenheuvel-Zichem 2.Smok – Sint Niklaas 3.Spear – Mons 4.Massi – Schepdaal 5.Artoon – Merksem 6.ROA – Gent 7.Mata 1 – Ronse 8.Ben Peeters – Genk 9.Smates – Zoersel 10.Gun-T – Merksem

Het stadsbestuur van Diest heeft al een paar keer een promotiecampagne gevoerd om streetart te bevorderen. De gevolgen zijn nog duidelijk zichtbaar. Fluvius stelde een aantal van haar stroomkasten ter beschikking en die zien er sedertdien een stuk vrolijker uit. Een paar van die kasten zijn een product van Tuzq. (afbeeldingen onderaan)
Tour Elentriek werd professioneel begeleid door Treepack, een organisatie die zich in gans Europa inzet voor de creatie en promotie van streetart. Tuzq is een van hun vaste artiesten.

Ook in Scherpenheuvel-Zichem lopen initiatieven om streetart te promoten. Den Egger eert al enkele jaren een reeks artiesten met panelen die door Tuzq gemaakt zijn. Het winnende werk van de streetart-artiest kan je bekijken op de zijmuur van feestzaal Concordia in Testelt.

Geef een reactie