Tijdelijk project Velodroom in centrum van Leuven in afwachting van bouw podiumkunstengebouw

Het Sint-Pietersziekenhuis in het centrum van Leuven is bijna voorgoed verdwenen. Die stadskanker domineerde Leuven decennialang maar wordt nu eindelijk helemaal afgebroken. Op de vrijgekomen ruimte bouwt de stad vanaf 2024 een nieuw podiumkunstengebouw. In tussentijd wil het stadsbestuur een tijdelijk project met ruimte voor ontmoeting, buurtgerichte activiteiten en evenementen op de site neerpoten.

Leuven heeft nood aan een plek voor grote producties en extra ruimte voor verenigingen en culturele organisaties. Zo’n ontmoetingsplek brengt leven in de benedenstad en geeft ook de handel een boost. De vrijgekomen ruimte van het Sint-Pietersziekenhuis, in combinatie met de nabijgelegen Romaanse Poort en de Predikherenkerk kwam als ideale locatie uit de bus om dit nieuwe culturele hart te organiseren.

Omgevingsvergunning tijdelijk project

Tussen juni 2021, wanneer het ziekenhuis is afgebroken, tot ongeveer september 2023, waarna de archeologische onderzoeksfase start, krijgt de site een tijdelijke invulling. Hoe die er precies gaat uitzien is nog niet helemaal afgeklopt maar het uitgangspunt is alleszins een velodroom.

Velodroom wordt een kunstinstallatie, die niet alleen mooi en bijzonder is, maar ook uitnodigt om samen te komen, te spelen, te sporten, er iets te organiseren… Het wordt een inspirerende plek waar, met respect voor en samen met de buurt, activiteiten kunnen plaatsvinden. Tegelijkertijd is Velodroom ook een knipoog naar het WK wielrennen dat in september in Leuven plaats vindt.

Het stadsbestuur heeft ondertussen een omgevingsvergunning aangevraagd en de wachttijd van dertig dagen waarin bezwaren kunnen worden geformuleerd, loopt. Van zodra de installatie vergund is, wil het bestuur samen met de buurt en de vrijetijdsdiensten van de stad bekijken wat mogelijk is.

Geef een reactie