Uitgeverij en abdijgemeenschap Averbode investeren in opnamestudio voor podcasts

Podcasts luisteren is het nieuwe lezen. Maar het zou ook het nieuwe radio luisteren kunnen zijn. Allicht blijven al die media voorlopig gewoon bestaan en vullen ze mekaar aan in de steeds breder wordende mediamix.

Een podcast is een audiobestand dat je on-demand kan opvragen. Dat is meteen het grote verschil met radio. Op je radio kan je de zender kiezen maar je bent daarna afhankelijk van wat de presentator je inlepelt en welke muziek de samensteller van het programma op de playlist heeft gedropt.

Bij een podcast kies je zelf waar je naar wil luisteren en je bepaalt zelf ook wanneer je wil luisteren. Je hebt de meest diverse podcasts. Sommigen lijken erg op een radioprogramma maar er zijn ook uitzendingen over sport, wetenschap, muziek, politiek, koken enzomeer. Eigenlijk zijn er podcasts over zowat alles.

Ook in het onderwijs worden podcasts steeds populairder. De pandemie zal de digitalisering van het onderwijs nog versnellen en dat zal ook de vraag naar podcasts doen toenemen.

Dat beseffen ze ook bij Uitgeverij Averbode. De uitgeverij blijft uiteraard handboeken maken maar ze ontwikkelen een ondersteuning voor papier via audio en video. Om dat op een efficiënte manier te kunnen doen heeft de uitgeverij een eigen opnamestudio laten inrichten.

Die opnamestudio heeft een opvallende klant. De abdijgemeenschap zelf is namelijk ook aan het podcasten geslagen. Dat heeft onder meer te maken met het tijdelijke verbod om fysieke bezinningen te organiseren. De abdij heeft twee reeksen podcasts lopen.

In de reeks www.averbodepodcast.be vertellen de Norbertijnen van Averbode over een onderwerp dat hen boeit met betrekking tot het christelijk geloof. Het gaat over geloofsinhouden, beleving van geloof, Bijbel, liturgie, traditie…
Deze podcasts worden aangeboden in een abonnementsformule aan 25 euro per jaar.

In de reeks www.woneninliederen.be verzorgt Norbertijn en docent kerkmuziek Jos Bielen tweemaal per maand een liedmeditatie bij een kerklied. Hij verkent daarbij de achtergronden van de tekst en de muziek maar Jos heeft het ook over de achterliggende bijbelverhalen, de uitvoering van het lied…
De podcasts duren ongeveer 15 minuten. Een abonnement kost 15 euro per jaar.

Geef een reactie