Eerste Belgische A400M vandaag naar Melsbroek

Er was op 9 oktober laatstleden nogal wat belangstelling voor de aankomst van de eerste Airbus A400M in ons land. Het nieuwe transporttoestel van defensie is een gigant die we in het Hageland vaak gaan te zien krijgen omdat hij onder meer de droppings boven Schaffen overneemt van zijn voorganger, de C-130. Het toestel was echter vroeger dan het voorziene schema en diegenen die toch op tijd naar de lucht stonden te turen zagen, vooral mist.

De A400M die toen aankwam is gestationeerd in Melsbroek maar eigenlijk is het toestel eigendom van het Groothertogdom Luxemburg. Vandaag pas, dinsdag 22 december, komt de eerste van zeven Belgische Airbus A400M vanuit Sevilla naar Brussel. Een kerstcadeautje voor defensie.

Op de sociale media zijn ondertussen al heel wat foto’s en filmpjes te vinden van de A400M. Er zijn tot nu toe testen en droppings uitgevoerd door twee verschillende toestellen. Aanvankelijk gebeurden die met een toestel dat eigendom is van Airbus zelf. Momenteel wordt dat werk overgenomen door het Luxemburgse toestel met productienummer MSN104. Vanaf vandaag komt daar nog een Belgisch broertje bij met identificatienummer MSN106 CT-02

Airbus en de Belgische defensie voeren momenteel een veeleisend testprogramma uit om de A400M nog te verbeteren. Airbus kan daarbij gebruik maken van de enorme ervaring die aanwezig is bij het Special Operations Regiment. Die verbeteringen worden al aangebracht in de vliegtuigen die nog in productie zijn. Ze worden later ook aangebracht in de toestellen die reeds geleverd werden.

De testen worden vooral uitgevoerd boven het militaire domein Leopoldsburg-Noord in Hechtel. Daar is meer ruimte en dus minder risico. Maar dat heeft geen impact op de dropping die later weer hernomen worden in Schaffen.

Geef een reactie